Egészség

Férfimeddőség – félelem a megbélyegzéstől

Az igazi férfi tökös. Sőt elég tökös, hogy bevallja, ha termékenységi problémákkal küzd. Idejétmúlt már a sztereotípia, hogy a férfiakat nem is érdekli igazán a családalapítás.

Alacsony spermaszámmal vagy rossz minőségű ivarsejtekkel a megtermékenyítés problémás lehet, mégis gyakran hosszú idő telik el sikertelen próbálkozással, mire a párok fejében megfogan a gondolat: kivizsgálás kéne. Előbb a női “praktikákat” veszik sorra: többnyire cikluskövetésen, hőmérőzésen, váladékfigyelésen, ovulációs teszteken is túl jön csak a spermateszt.

Csak tíz perc?

Pedig ezt a hatalmas jelentőségű tényezőt kimondottan könnyű tesztelni.  Sőt már nemcsak laborban: léteznek házi használatra szánt tesztek is, melyek egyszerű terhességi teszthez hasonló módon mutatják meg, a spermaminta minősége megfelelő-e. A minta alapján tíz perc alatt megtudhatja bárki, kell-e tovább vizsgálódnia a spermaszáma irányába.

Habár a teszt nem tud különbséget tenni egészséges és kevésbé egészséges spermiumok között, jelzi, egyáltalán megfelelő-e a spermaszám. Magyarországon is kapható ilyen eszköz, tízezer forint alatti áron.

Férfimeddőség - félelem a megbélyegzéstől

Megbélyegzés és félelem?

A férfiterméketlenség gyakran vezethető vissza a nem megfelelő ivarsejtszámra. Az átlagos spermaszám milliliterenként 50 millió, a teszt 20 millió milliliterenkénti spermaszámtól pozitív eredményt ad, az alatt pedig negatívat. Habár a 20 milliós spermaszám még bőven elegendő lehet a megtermékenyítéshez, egy az alatti eredménynél már tanácsos kivizsgálást kérni. (Az alacsony spermaszámot több tényező okozhatja, akár gyerekkorban átvészelt fertőző betegség is állhat a háttérben.)

Sajnos azonban sok férfi a mai napig ódzkodik attól, hogy megvizsgáltassa spermáit – vannak, akik egyenesen úgy érzik, “kiherélik” őket csupán a vizsgálat gondolatának felvetésével. A férfi meddősége ma még sajnos nagyobb társadalmi megbélyegzettséggel is jár, mint a nőké.
Spermamintát adni sok férfi szerint “kínos”. Az egészségügyi személyzet hozzáállásától is sokan tartanak, attól félnek, hogy a kabaréból ismert óvszervásárlási esethez hasonlóan a folyosón kiáltják majd világgá: “Kovács úr extra kevés spermát adott le”. Ez a félelem olyan erős, hogy a házi spermatesztet árusító weboldal is külön hangsúlyozza “a terméket egyszerű postai küldeményként szállítjuk, a borítékon semmi nem utal a csomag tartalmára”.

Az meddőség nem impotencia

 A tájékoztatás hiánya miatt ráadásul sokan keverik a férfimeddőséget az impotenciával, nem csoda hát, ha sértésként élik meg, ha felmerül, “meddők” lehetnek. A férfiak terméketlenségének problémáit és diagnosztikáját, kezelési lehetőségeit érdemes lenne kampányokkal ismertebbé tenni, mert ez gyakori, de jó eséllyel eredményesen kezelhető probléma. Laborkörülmények között még a kevés spermiummal rendelkező férfiak ivarsejtjeit is fel tudják “turbózni”, hogy alkalmassá váljanak a inszeminációval vagy lombikeljárással történő megtermékenyítésre.

A nők vizsgálatai ugyanakkor jóval összetettebbek bármilyen spermamintaadásnál. Hormontükör és vérvétel, hüvelyi ultrahang, petevezeték-átjárhatósági vizsgálat, hormonkezelések… megannyi olykor fájdalmas beavatkozás.

Ti tesztelnétek a spermáitokat házi teszttel? Szerintetek a férjetek, párotok tesztelné az örökítőanyagát, ha ettől függne a babavállalás?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top