A várandósság különleges állapot, amelyben az anyának fokozottan oda kell figyelnie arra, hogy mit eszik és iszik, hiszen mindez befolyással lehet a magzat fejlődésére. De vajon le kell-e mondani ilyenkor a megszokott és szeretett szokásainkról, például a kávéról, teafélékről és egyéb serkentőkről, szabad-e használni azokat a szereket – gyógynövényekből készült főzeteket- , amelyekkel korábban az egészségünket védtük?
A kávék és erős teák maradjanak inkább dobozban
Vannak olyan szokások, amelyekről a terhesség alatt bizony le kell mondani, bármennyire is fájdalmas ez számunkra. Ilyen például a kávé, ami egy átlagos szervezet számára több előnnyel, mint hátránnyal jár, de egy várandó kismama magzatára nézve már cseppet sem egészséges. A koffein ugyanis kimutathatóan hátráltatja a gyermek fejlődését: a kávézó édesanyák kicsinye sokkal nagyobb eséllyel lesz túlhordott és az ideálisnál kisebb súlyú (egy brit kutatás szerint átlagosan 60-70 grammal kisebb), mint azoké, akik a terhesség ideje alatt mellőzik ezt a finom élénkítőszert. Emellett a koffein a vetélés kockázatát is megnöveli.
A koffein ugyanis a méhlepényen keresztül éppen úgy bejut a baba véráramába, mint minden más, amit az édesanya elfogyaszt, és magzat még nem képes olyan enzimeket termelni, amelyekkel ezt hatástalaníthatná. A röviddel az étkezés előtt vagy után fogyasztott kávé kifejezetten akadályozza a kalcium, vas és a C-vitamin felvételét, amely anyagok hiányában a magzat egészsége és fejlődése veszélybe kerül. Létezik ugyan egy felső határérték (200 mg), ami alatt még az orvosok megengedhetőnek találják a terhes nők koffeinfogyasztását (ez napi egy csésze feketének felel meg, mert ez a kávé fajtájától függően 95–200 mg koffeint tartalmaz), de összességében azt javasolják a szakemberek, hogy aki teheti, a várandósság idejére függessze fel ezt a szokását.
Szomorú hír ez a kávé rajongóinak, és ezt még kénytelenek vagyunk tovább is fokozni: nem csak a kávé kerülendő, de óvatosan kell bánni ebben a kilenc hónapban és a szoptatás ideje alatt a többi koffeintartalmú itallal és étellel is. Sajnos le kell mondani ebből az okból például az igazi kakaóról is – leszámítva ezek közül persze a koffeinmentes készítményeket – éppúgy, mint a kóláról, a magas koffeintartalmú fekete, oolong, puerh, zöld, fehér és mateteákról és energiaitalokról. Sőt a túlzott csokifogyasztás is problémás lehet a koffein miatt. Ezen kívül több fájdalomcsillapítóban és megfázás elleni gyógyszerben is megtalálható ez az anyag, úgyhogy vásárlás előtt feltétlenül tájékozódjunk a patikusnál.
Koffeintartalom különféle élelmiszerekben
10 dekánként ennyi koffeint tartalmaznak a különféle élelmiszereink:
- Kólafélék (ide értve a light termékeket is) : 9,3–11 mg
- kávé (amerikai, hosszú): 40–80 mg
- presszókávé (dupla): 50–175 mg
- ristretto (szimpla): 25–50 mg
- instant kávé (elkészítve): koffeinmentes vagy 30–50 mg
- koffeinmentes kávé: 1,5–2 mg
- jeges tea: 2–3 mg vagy változó
- kakaópor (holland): koffeinmentes, vagy kb. 78 mg
- energiaitalok: 9,8–100 mg
- csokoládék: 20–80 mg
Csipkebogyótea és egyéb gyógynövényes italok
A gyógynövényeknek elsősorban a várandósságra való felkészülés időszakában vehetjük hasznát – ilyenkor nemcsak a leendő anyának, de az apának is tanácsos a természetes gyógymódokkal megtisztítania, erősítenie a szervezetét. A terhesség és a szoptatás alatt azonban már jóval kevesebb gyógynövénykészítményt használhatunk kockázatmentesen. Ilyen például a csipkebogyó, ami kiugróan magas C-vitamin-tartalma miatt kifejezetten ajánlott és teakánt nagyszerű frissítő is, vagy a citromfű, a bodza vagy az édeskömény. A citromfű nyugtalanság, alvászavarok és szorongás ellen nyújt veszélytelen segítséget, ezen kívül vírusölő hatása is van, amit még jobban kihasználhatunk, ha meghűléskor bodzával keverjük. A gyömbér a terhesség elején jelentkező émelygést és rossz közérzetet tompítja, ha egy kiskanálnyit lereszelünk és leforrázzuk fél liter vízzel. Pár perc után szűrjük le, és mézzel ízesítve fogyaszthatjuk a nap folyamán folyamatosan. Az édesköményt pedig a puffadás ellen használhatjuk, de hatékony a tejtermelés serkentésében is éppen úgy, mint a kömény, az ánizs és a görögszéna magja. A szülés előtt segíti a méh izomtónusának megfelelő alakulását a málnalevéltea.
Kifejezetten ellenjavallt az alábbi növények alkalmazása, mert ezek alhasi vérbőséget okoznak, így növelik a vetélés kockázatát: boróka, fehér üröm, szenna, kutyabenge, fodros mályva. Fejlődési rendellenességet okozhat a magzatnál a csalán, a gyermekláncfű, a diólevél, a menta, és a nyers fűszernövények nagy mennyiségben. A menstruációs ciklust befolyásoló, ezért a felkészülés időszakában hasznos gyógynövények közül kerülendő a terhesség alatt a kamilla, a palástfű, a komló, a szója, a jamszgyökér, a barátcserje, a poloskavész, a szezámmag és a pásztortáska.
Ezeken kívül a terhesség és szoptatás szempontjából még számos másik hasznos és ártalmas gyógynövényt is ismernek a szakértők, úgyhogy érdemes a témában hozzáértő embernél is részletesebben tájékozódni. A szülés és a szoptatási időszak végével lassanként újrakezdhetők a különféle gyógynövényes kúrák például a szervezet megtisztítása érdekében, de mielőtt ebbe belevágnánk, újra csak ajánlott szakértő fitoterapeuta tanácsát kikérni.
No cigi, no alkohol, no drugs
Azt nyilván nem kell hangsúlyozni, hogy a különféle kábítószerek – még a legenyhébbek is – teljes mértékben kerülendők a terhesség és a szoptatás ideje alatt. Sőt lehetőleg már a teherbe esés előtt mondjunk le ezekről, mert iszonyú hatásuk lehet a magzatra nézve: eleve akadályozzák a teherbe esést, rendkívül megnövelik a fejlődési rendellenességek kialakulásának és magának a vetélésnek a kockázatát is. Nyugodtan vehetjük a kábítószerek – ráadásul az ártalmasabb fajták – közé az alkoholt is, ami irányában a magzat tűréshatára a drogokhoz hasonlóan nulla. Ugyancsak nagyon káros a dohányzás, sőt a mások által kifújt cigarettafüst belélegzése is.