Baba

Újra 2 évig jár a gyed

Januártól újra két évig jár a gyed azoknak is, akik korábban csak egy évig voltak rá jogosultak. Ezen kívül egy másik fontos változás is lesz.

2 évig jár a gyed

Jövő január 1-jétől újra egységesen a gyermek kétéves koráig jár majd a gyermekgondozási díj. A jelenleg hatályos szabályozás szerint a gyed legkorábban a csecsemőgondozási díj lejártát követő naptól jár, az anyának a szülést, egyéb esetben a jogosultságot megelőző két éven belül biztosításban töltött napoknak megfelelő időtartamra, de legfeljebb a gyermek második életévének betöltéséig. Ha tehát az anya csak 365 napot töltött biztosításban a szülést megelőző két évben, csak egy évig járt neki az ellátás, ha 14 hónap jogviszonya volt, akkor ennyi ideig kapott gyedet. Januártól azonban minden szülő megkapja gyermeke kétéves koráig az ellátást, aki eléri a minimális, 365 napos biztosítási időt. Fontos, hogy a rendelkezés csak a 2015. december 31-ét követően gyedre jogosulttá váló szülőkre vonatkozik, a 2015-ben igényelt ellátások esetében a régi szabályok szerint járnak el.

Újra 2 évig jár a gyed

Nem diszkriminálják az apákat

Jobban járnak azok az apák is, akik a gyermek egyéves kora után “cserélnek”, és az anya helyett ők maradnak otthon: a jelenleg hatályos szabályozás szerint ilyenkor a család elesik kéthavi gyed összegétől, ha ugyanis a gyedet először a gyermek egyéves kora után veszik igénybe, akkor az ellátást 60 napig szüneteltetni kell. Az igazságtalan passzust végre hatályon kívül helyezik, így nem diszkriminálják tovább az apákat. Fontos tudni azonban, hogy a kedvező szabályozás csak azoknak a csecsemőknek a szüleire vonatkozik, akik 2015. december 31. után töltik be az első életévüket – írja az mno.hu

Még több cikk a gyedről az NLCafén:

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top