nlc.hu
Baba
Így segíts a nemrég szült barátnődnek

Így segíts a nemrég szült barátnődnek

Vannak azok az információk, amiket a könyvek mondanak el nekünk a babákról, és vannak azok, amiket a tapasztalat szül. Ez utóbbiak értékesebbek és a friss szülőknek hasznosabbak, ezekkel tudjuk őket a leginkább támogatni a szülővé válás rögös útján.

Azoktól az apró kis személyes élményeidtől válnak olyan nélkülözhetetlen tanácsokká épp a te babás tapasztalataid, amelyeket friss anyukaként szereztél. Ha olyan barátnőd van, aki maga is anyai örömök elé néz hamarosan, akkor a legtöbbet azzal tudsz neki segíteni, ha megosztod a kis titkokat vele, amelyekre lehet, hogy téged senki sem készített fel, és a saját károdon tanultál meg. Könnyebbé teheted számára egy nüansznyival az anyaság első hónapjait a következő tanácsokkal.

1. Az új életed talán nem lesz pont olyan, amilyennek elképzelted

Az anyaság gyakran – mindig – máshogy fest a valóságban, mint szülés előtt még a képzeletedben. Az egyik a szoptatás nehézségeibe ütközik, a másiknak hasfájós baba jut, a harmadiknak pedig már két hónaposan fogzik a babája, és azért nem alszik éjjelente. Az első pár hónap nem könnyű, de egyre jobb lesz, ahogy a baba és anya is belerázódik a közös életbe.

2. Nem kell szégyellősnek lenni: kérj segítséget

Igenis csatarendbe kell állítani mindenkit, aki él és mozog körülötted, nem attól vagy szuperanya, ha beleszakadsz a szülőségbe. Nem kell mindent egyedül csinálni, és nem a gyengeség jele, ha segítségre van szükséged. A szeretteid és barátaid pedig örülnek neki, ha a segítségedre lehetnek, pláne ha pici babás helyzetben vagy épp.

3. Soha többé nem leszel egyedül

Még akkor sem, amikor fizikailag egyedül vagy. Amikor anyává válsz, akkor a gyermekeid mindig a szívedben és a gondolataidban lesznek, a nap minden percében, mindegy, hogy ott vannak veled egy légtérben, vagy sem. Ehhez is idő kell, míg hozzászoksz, de aztán már csak egy folyamatos emlékeztető lesz a fejedben, hogy milyen fontos dolgod van a világban.

 Így segíts a nemrég szült barátnődnek

4. A napjaid a szoptatás körül keringenek majd

Ne becsüld alá a szoptatást, mert komoly elköteleződést jelent. Tényleg az egész napod és éjjeled rámegy arra, hogy szoptasd az első időkben a babádat, de megéri a fáradságot.

5. A barátságok átalakulhatnak

Előfordulhat, hogy azt veszed észre, kevesebb a közös kapcsolódási pontod már a barátaiddal, mint szülés előtt. Jobban vágysz az anyukatársakkal való csevejre, mert a gondolataid a szülésélmények-szoptatás-kialvatlanság háromszögben mozognak. Teljesen természetes jelenség, idővel elmúlik.

6. Nem születtél pólyázós szuperképességekkel

Vagy úgy egyáltalán bármilyen baba körüli gyakorlatias szuperképességgel. Bele fogsz jönni, nyugodj meg. Megtanulod, hogyan tartsd, hogyan pólyázd be, hogyan pelenkázd, fürdesd, öltöztesd. Mindezt úgy fogod elsajátítani, hogy nem teszel kárt benne.

7. A jó anyukáknak is vannak rossz napjaik

A jó anyáknak nem az az ismérvük, hogy folyton csillámpónikkal ugrándoznak boldogan a zöldellő mezőkön boldogságukban. Mindenkinek vannak rossz napjai, az anyukáknak is, amikor a hátuk közepére sem kívánják a babasírást és a kakis pelenkákat. Ne ostorozd magad, ha olykor rád tör egy kis türelmetlenség vagy mélabú.

8. Akárhol és akármikor: aludj

Ha öt percet, akkor annyit. Amint a baba lecsukja a szemét, tedd ezt te is, ne foglalkozz semmi mással. Minden házimunka megvár, az első az, hogy ki tudd aludni magad.

9. Ne stresszelj a fejlődési mérföldköveken

De tényleg, teljesen felesleges árgus szemekkel figyelni a babádat, és összehasonlítani a többiek gyerekével. Csak saját magadnak teszel rosszat vele. Az egyik baba már 10 hónaposan jár, a másik csak 17 hónaposan indul el. Ahány gyerek, annyiféle, nem kell rögtön rémeket látni, ha nem pont a könyvek szerint fejlődik.

10. Amikor a legkevésbé várnád, akkor érzed majd sikeresnek magad

Rossz éjszakátok volt, óránként felkelt a babád, a kedved pocsék… és mégis végig tudod vinni a napot becsülettel. A baba tiszta pelenkában, jóllakottan szuszog, te pedig azt érzed, megy ez neked. Ha egy ennyire rossz napon megy, akkor bármikor menni fog.

 Így segíts a nemrég szült barátnődnek

11. Ne siettesd, hogy felnőjön – egyre jobb lesz

Alig várod, hogy megforduljon, járjon, beszéljen… a következő mérföldköveket lesed, de ezzel csak lemaradsz a jelenlegi cukiságadagról, amit a babád épp nyújt neked. És igen, egyre jobb lesz, várd ki, amíg kimondja: “Szeretlek, anya.”

12. Ne legyen bűntudatod, amiért szükséged van énidőre

Megérdemled, hogy magadra is legyen időd. Azoknak a hobbiknak, amiket szülés előtt kedveltél, vissza kell térniük az életedbe, ha szeretnél kiegyensúlyozott anyuka lenni. Tartsd szem előtt, hogy anya mosolya az egész család mosolya.

13. Ne hanyagold el a párkapcsolatodat

A figyelmed természetes módon a babádra koncentrálódik, de tudatosan kell belőle adnod a férjednek is. Ne felejts el kettesben lenni vele olykor, megkérdezni, milyen napja volt, vagy csak kedveskedni neki egy váratlan öleléssel, hogy érezze ő is az összetartozást veled.

14. Ismerd meg a saját babádat

A legfontosabb minden tanács közül, hogy ő a te különbejáratú gyereked, saját személyiséggel, egyéniséggel, mosollyal és humorral, nem hasonlítható össze mások gyerekével, mert külön világ. Ismerd meg olyannak, amilyen, és csak szeresd úgy, ahogy van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top