Baba

Rémisztő az elhízott kisgyerekek száma

Az Egészségügyi Világszervezet legfrissebb adatai szerint 41 millióra nőtt az öt év alatti túlsúlyos vagy elhízott kisgyerekek száma a világban. A túlsúlyos kicsikből többnyire túlsúlyos felnőttek válnak.

Riasztó adatok jelentek meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-ben életre hívott, a gyermekkori elhízás megszűnéséért küzdő bizottsága záró jelentésében: a túlsúlyos vagy elhízott kisgyermekek száma 1990 és 2014 között 31 millióról 41 millióra nőtt, számuk leggyorsabban az alacsony és a közepes jövedelmű országokban élő gyermekeknél növekszik.

A gyermekkori elhízás aránya az öt év alattiaknál 15 év alatt 4,8 százalékról 6,4 százalékra nőtt, amely azt jelenti, hogy számuk 7,5 millióról 15,5 millióra emelkedett az alsó-közepes jövedelmű országokban. 2014-ben a túlsúlyos és elhízott 5 év alatti gyermekek 48 százaléka Ázsiában, 25 százaléka Afrikában élt. Meglepő, hogy a túlsúlyos gyermekek száma Afrikában közel a kétszeresére, 5,4 millióról 10,3 millióra nőtt 1990 óta.

WHO jelentés: 41 millió öt év alatti gyerek elhízott vagy túlsúlyos

A túlsúlyosság és elhízás hatással lehet a gyermekek életminőségére, hiszen számos akadállyal kell szembenézniük, beleértve a fizikai, pszichikai és egészségügyi problémákat is. Az érintett gyermekek sok esetben felnőttként is elhízottak maradnak, így komoly egészségügyi és gazdasági kockázatot jelentenek saját magukra, a családjukra és a társadalomra nézvést is. Az egészséges életmódra nevelés mai világunkban egyre égetőbbé válik.

Olvass még a gyermekkori elhízásról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top