Baba

9 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt gyereket vállalsz

Előre leszögezem: véletlenül sem akarnék senkit lebeszélni a szülésről. Ám mostanában a csapból is az folyik, hogy "szüljél már", mert néhány férfi szerint azért vannak a nők, hogy sorra hordják ki a kisbabákat. Csakhogy ez azért összetettebb kérdés és komoly átgondolást igényel, mielőtt teherbe esnénk parancsszóra.

A terhességre és gyereknevelésre fel kell készülni, nem is annyira a fizikai részére, mint inkább a mentális megpróbáltatásokra. Mielőtt hirtelen, a felhívásoknak engedelmeskedve mindenki egy éven belül két gyereket is szülne, érdemes átgondolni pár kérdést, hogy tényleg itt van az ideje a gyereknek, vagy érdemes vele még várni pár évet.

1. Miért akarod, hogy gyereked legyen?

Olykor csak a magány miatt szeretnének a nők gyereket. Olykor bőven elég lenne egy kutya vagy macska a háznál, hogy ne érezzék magukat annyira egyedül. A kis házi kedvencek ráadásul sokkal puhábbak és szőrösebbek, mint egy baba, és egyedül lehet hagyni őket, míg a gyerek mellett 0-24-ben kell őrködni. Ha nem vagy biztos a válaszodban, akkor gyerekvállalás előtt inkább fogadj örökbe egy kutyát, macskát.

2. Tényleg ő az a férfi, akitől gyereket szeretnél?

Hosszasan gondolkodj el ezen, mert az az ember, aki a gyereked apja lesz, egy életre hozzád lesz kötve. El lehet válni egy rossz férjtől, de a gyermek apját nem lehet kirekeszteni az életedből. Sőt elég sokat kell vele majd kapcsolatot tartanod neked is, a gyereked érdekében.

9 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt gyereket vállalsz

3. Ez a férfi jó apa lesz?

Figyeld meg, hogy a párod hogyan viselkedik mások gyerekeivel. Ne ess abba a hibába, hogy azt feltételezed, hogy majd a sajátjával máshogy bánik. Ha zsigerből taszítják mások gyerekei, és nem tud velük két értelmes szót váltani, vagy fejvesztve menekül, ha egy babát kellene a karjaiban tartania, akkor nem ő a te embered a gyerekvállaláshoz.

4. Miért pont most akarsz gyereket?

Az időzítés az egyik legfontosabb tényező. Bár azt mondják, hogy nincs jó időpont a gyerekvállalásra, de azért érdemes átgondolni, hogy miért pont most tervezed a terhességet. Minden a helyére került az életedben? Olyan hosszú távú, megbízható kapcsolatban élsz, amiben a férfi is úgy érzi, itt az ideje a gyerekvállalásnak? Legyél benne teljesen biztos, hogy nincsenek benned negatív érzések azzal, hogy most szeretnél gyereket. Például, hogy nem azért akarsz szülni, mert reméled, hogy azzal megmented a kapcsolatodat. Vagy hogy azért szeretnéd a babát, hogy megfelelj az anyukádnak, anyósodnak, nagymamádnak, férjednek, bárkinek a környezetedben.

9 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt gyereket vállalsz

5. Megfelel a gyereknevelésre a hely, ahol élsz?

Az egyik a legfontosabb a kérdések közül. A környezet, ahova a baba érkezik, rendkívül lényeges. Ha nem olyan az élettered, ahol el tudnád képzelni, hogy babázol és gyereket nevelsz, akkor teherbeesés előtt készíts tervet, hogy milyen lenne az ideális szerinted, és hogyan tudnád megvalósítani szülés előtt.

6. Nem hagytál ki semmit az életedből eddig?

Először mint egyedülálló, aztán mint párkapcsolatban élő nő, mindent megtettél, amit szerettél volna? Azokat az élményeket mind beszerezted, amiket akartál még gyerek előtt? Szülés után pár évig nem nagyon lesz időd arra például, hogy romantikus utazásra indulj a pároddal kettesben. Vagy hogy fogd magad, és egyedül tölts el egy hétvégét a kedvenc barátnőiddel. Ha még van pár nagyobb célod, amit el szeretnél érni, akkor lehet, hogy szülés előtt érdemes még az energiáidat azokra koncentrálnod.

9 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt gyereket vállalsz

7. Egészséges vagy?

Ha mondjuk antidepresszánsokat szedsz, akkor pár hónappal a teherbeesés előtt lehet, hogy el kellene hagyni a gyógyszereket. Fizikailag és lelkileg egészségesnek érzed magad? Ha nem, akkor első körben rakd helyre a hiányzó részeidet, utána jöjjön egy összeszedett anyukához a baba.

8. Van segítséged a szülés utáni első időszakra?

A családod és a barátaid olyanok, akik melletted lesznek, ha segítségre lesz szükséged? Ha nem, akkor kezdj el olyan kapcsolatokat keresni, akik kéznél vannak, amikor a helyzet úgy kívánja. Lehet, hogy csak a szomszédasszonnyal kell ehhez összebarátkozni vagy tanácsot kérni a védőnőtől, mindegy hogyan, de keríts segítő embereket magad köré jó előre.

9 kérdés, amit tegyél fel magadnak, mielőtt gyereket vállalsz

9. Anyagilag felkészültél?

Nyilván ez az egyik legnehezebb kérdés, mert a világ összes pénze sem lenne elég onnantól kezdve, hogy megszületik a babád. Nem is arról van szó, hogy a párnádba varrva millióid kell hogy legyenek, ha szülni szeretnél. Csak fontos, hogy legyen aranytartalékod, amihez tudsz nyúlni, ha beüt a krach, amíg otthon vagy a babáddal. Bármikor bármi előfordulhat: apa leléphet, elveszítheti a munkáját, annyi minden történhet, és hirtelen minden a nyakadba szakadhat. Azt mondják, minimum 3 hónapnyi tartalékkal induljunk szülni, érdemes megfogadni ezt a tanácsot, hogy biztonságban tudd magadat és a babádat.

Senki sem tudja sem szóban, sem írásban átadni azt, mekkorát változik az életed, ha születik egy gyermeked, és milyen nagy feladat az anyaság. Még ha le tudnám is írni, valószínűleg akkor sem hinnéd el nekem. Úgyhogy csak egy dolog lebegjen előtted: csakis a tiéd a döntés. Ha mindenki azzal nyomaszt, hogy már itt az ideje, és szüljél már, akkor sem kell fejest ugranod és hirtelen gyereket vállalnod. Hallgass a saját intuícióidra, abból pontosan tudni fogod, mikor készültél fel egy gyerekre.

Olvass még többet a gyerekvállalásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top