Baba

Halból is megárt a sok – főleg ha terhes vagy

Egy új tanulmány szerint egy várandós nőnek nem szabad heti három alkalomnál többször halat fogyasztania.

Erre a hírre nem számítottunk! A különböző halak, különösen a telítetlen zsírsavakban gazdagok, például a lazac fogyasztását eddig csak szorgalmazni lehetett. Nem csoda, hiszen segítik a fogyókúrát, az alacsony koleszterinszint megőrzését, és még sorolhatnánk.

Egy dologra azonban nem gondoltunk: a tenger szennyezettsége bizony a szuperkajának elkönyvelt halakat is érinti. Ebből a tényből indul ki az a tanulmány is, amely azt állítja, hogy azok a terhes nők, akik heti három alkalomnál többször fogyasztanak halat, nagyobb eséllyel adnak életet elhízásra hajlamos gyereknek.

Halból is megárt a sok - főleg ha terhes vagy

A kutatáshoz csaknem 27 ezer hölgyet és gyerekeiket vizsgálták Európa- és Amerika-szerte. Kiderült, hogy azoknak a nőknek, akik a terhesség alatt heti háromnál többször ettek halat, a gyerekek elhízási aránya magasabb volt: 4 éves korukban 14%-kal, 6 éves korukban 22%-kal nagyobb esélyük volt az elhízásra.

A kutatást végző szakértők szerint a magyarázat az, hogy a halak szennyezettsége befolyásolja a kismamák hormonháztartását, ezért fordulhat elő a különös összefüggés. Ugyanakkor hozzátették, hogy még nincsenek pontos adataik a szennyező anyagokról és azok hormonális hatásairól, ezért a tanulmány sem áll biztos lábakon.

Forrás: Mirror

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top