Baba

“Életemben nem sírtam még úgy munka közben, mint most”

Az ausztrál szülők szívbemarkoló képsorozatot készítettek haldokló kisfiukról, hogy felhívhassák a figyelmet ritka betegségére.

Hála James Day lenyűgöző, fekete-fehér fotóinak, ma már kis túlzással az egész világ ismeri Edison McLean szívbemarkoló történetét. Az ausztrál kisfiúét, aki egy rettenetesen ritka, veleszületett anyagcsere-betegség (az úgynevezett nem ketotikus hiperglicinémia) miatt alig egy hetet élt. Day-t a gyermek megtört szülei kérték meg arra, hogy örökítse meg fiuk utolsó napjait: azt szerették volna, ha Edison halálából származik valami jó, és felhívhatják a figyelmet erre a ritka betegségre.

Day akkor ismerte meg a McLean házaspárt, Nancyt és Charlie-t, mikor néhány hónappal korábban végigfotózta az esküvőjüket. Ezt követően hónapokig nem hallott róluk, de a BBC-nek azt nyilatkozta, nem aggódott. Biztos volt benne, hogy McLeanék minden létező szabadidejét a babavárás köti le, főleg hogy Nancy már az oltár elé is utolsó idős kismamaként állt.

Aztán március elején váratlanul hívást kapott Nancy édesanyjától, Maxine-tól. A mindössze néhány perces telefonhívást követően, Day negyed órán belül útnak indult a családhoz. “Maxine azt kérdezte tőlem a telefonban, lenne-e időm fotózni, mert az unokájuk halálos beteg. Nem gondolkodtam, azonnal kocsiba ültem.”

Day a BBC-nek bevallotta azt is, korábban még soha nem fotózott ilyen sorozatot. “Életemben nem sírtam még úgy munka közben, mint most” – mondta. A kis Edisont a születése utáni ötödik napon, reggel fél nyolckor kapcsolták le orvosai az őt életben tartó gépekről. Ezt követően még két napot élt, végül szülei karjaiban, otthonában halt meg.

Szerencsések vagyunk, hogy kaptunk egy kis extra időt, együtt. Így elvihettük őt a kedvenc helyünkre, a tengerpartra, és megmutathattuk neki az otthonunkat, ahová annyira vártuk már. Az utolsó napját végig ágyban töltöttük és csak gyönyörködtünk benne” – árulta el Nancy.

“Ez a fotózás az egész életemet megváltoztatta. Azóta, ha munka miatt úton vagyok, napjában többször is felhívom a szeretteimet, és jobban megbecsülöm a közösen töltött időt.”

Még több megható fotósorozat az NLCafén: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top