Baba

Kórházi fertőzések: a koraszülöttekre különösen veszélyesek

Az intézeti kórokozók sokkal rosszabbak az utcán felszedett fertőzéseknél. Ugyanis a kórházakban egyre erősebb antibiotikumokat kapnak a betegek, és a kezeléseket csak a legellenállóbb baktériumtörzsek élik túl. Az ilyen rezisztens (ellenálló) baktériumok által okozott fertőzések nehezen kezelhetők.

A kórházi halálesetek 10-15 százaléka valamilyen fertőzés miatt következik be, azonban a fertőzések harmada–fele a legnagyobb gondosság mellett sem előzhető meg.

Mi is az a kórházi fertőzés?

A nozokómiális fertőzések klasszikusan kórházi fertőzések, amelyek az egészségügyi ellátás miatt alakulnak ki. Különösen azok a betegek vannak kitéve ezeknek a fertőzéseknek, akik hosszú kórházi kezelésre, intenzív terápiára szorulnak. A koraszülöttek pontosan ilyen kis betegek, és ez sokszor az életükbe is kerülhet.

A kórházi fertőzések aránya különösen magas a koraszülött intenzív osztályokon. Ez nem magyar sajátosság, sajnos így van ez a világ összes országában. Megpróbáltuk összeszedni az okokat, ebben pedig dr. Boross Gábor, a Péterfy Kórház koraszülött intenzív osztályának főorvosa segített.

“Az immunrendszer kifejlődéséhez 40 hétre van szükség, ezért azok a babák, akik a vártnál korábban születnek, fejletlenebb immunrendszerrel jönnek a világra. Sok immunanyag az utolsó időszakban kerül ugyanis a kisbaba testébe, és ez az immunanyag nagyon hiányzik a korababáknál. Ez az elsődleges ok, amiért ők nagyon fogékonyak a kórházi fertőzésekre. A második ok: maga az intenzív ellátás. Vagyis az, hogy ezeket a babákat nagyon sokszor vénásan táplálják, a gyógyszereket is vénásan kapják, ami azt jelenti, hogy állandóan vénák, esetenként artériák vannak nyitva. Ez egy-egy fertőzéskaput jelent. Minden szúrással ugyanis megbontjuk a szervezet egységét, és azon keresztül könnyebben megkaphatók a kórházi fertőzések. A koraszülöttek közül sokaknál egyáltalán nincs szájon át etetés, ők teljes vénás táplálásra szorulnak, és gyakran tubuson keresztül lélegeztetjük őket. Ezek mind-mind potenciális veszélyforrások. Ezen kívül a bőrük is nagyon vékony ezeknek a babáknak, márpedig a bőr a szervezet első ellenálló rétege. Az is nagyon fontos, hogy ezek a kicsi babák nagyon sok időt, gyakran hónapokat töltenek a kórházban. Vagyis nagyon hosszú időn keresztül vannak kitéve a fertőzésveszélynek, és ez nyilvánvalóan növeli a kockázatot – mondta el Boross főorvos.

Kórházi fertőzések: a koraszülöttekre különösen veszélyesek

Miért ilyen veszélyesek a kórházi fertőzések?

“Bármilyen furcsa is, az intézeti kórokozók sokkal rosszabbak az utcán felszedett fertőzéseknél. Ugyanis a kórházakban egyre erősebb antibiotikumokat kapnak a betegek, és a kezeléseket csak a legellenállóbb baktériumtörzsek élik túl. Az ilyen rezisztens (ellenálló) baktériumok által okozott fertőzések nehezen kezelhetők. A nagy antibiotikum-felhasználásban persze a kórházak, és mi magunk, az orvosok vagyunk hibásak, de sokszor az antibiotikum az egyetlen esélyünk a csecsemő életben maradására. Mondok egy példát erre: vannak az úgynevezett véráramfertőzések, amelyekben különösen magas a halálozási arány. Már a gyanú esetén is elkezdjük adni az antibiotikumot, mert ez a fertőzés akár néhány óra alatt is végezhet egy kisgyerekkel. Ilyenkor csak a gyors reagálás segíthet, de később kiderülhet, hogy a picinek agyvérzése van, akkor viszont azonnal le kell állni az antibiotikummal. Persze az antibiotikum mellé ilyenkor komplex kezelést adunk: keringéstámogatást, légzéstámogatást és folyadékkezelést is. Ha tudjuk, hogy egy baba baktériumfertőzést kapott, akkor azonnal el kell különíteni. Ez is nagyon fontos, mert nem szabad, hogy több kisgyerek is megfertőződjön. Előfordul, hogy egy-egy ilyen fertőzésnél komplett osztályokat is lezárnak, és amíg meg nem szűnik a fertőzés, nem lehet új beteget felvenni, nem jöhetnek látogatók. Ma már,  szerencsére, elég jó gyógyszerek vannak, és a fertőzéseket  hatékonyan és gyorsan le tudjuk győzni.”

Kórházi fertőzések: a koraszülöttekre különösen veszélyesek

Hogyan lehet megelőzni a kórházi fertőzések kialakulását?

Semmelweis Ignác óta tudjuk, hogy mennyire fontos a kézmosás, a kézfertőtlenítés. Minden babához csak akkor lehet hozzányúlni, ha kezet mosott az anyuka, vagy a nővér, és persze az orvos is. Ez az elsődleges védekezés. Aztán az is nagyon fontos, hogy a koraszülöttek egy tágasabb helyen legyenek, mert zsúfolt helyen sokkal könnyebben terjednek a fertőzések. A harmadik dolog pedig a személyzet: nemcsak a minősége, de a mennyisége is nagyon fontos. Vagyis okos, megbízható és tapasztalt kollégákból kell sok, aki vészhelyzet esetén sok picivel is jól boldogul. Ha kevés az asszisztens, az orvos, ha egy osztály nagyon túlterhelt, akkor ott gyakrabban fordulhatnak elő fertőzések.”

 Még több koraszülöttekről: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top