Baba

10 lépés, hogy sokkal boldogabb szülő legyél

Mindig menet közben derül ki, hogy szülőnek lenni nem is olyan egyszerű dolog, sőt sokszor nyugodtan hívhatjuk kemény, izzadságos munkának. Sok szülő érzi azt, hogy elvesztette az élete fölött az uralmat abban a pillanatban, amikor megszülettek a gyerekei, ami egyenes út a boldogtalanság felé.

A kemény munka ellenére mégis lehetünk relaxált és boldog szülők Michael Neill világhírű életmód-tanácsadó szerint, aki a boldogabb szülőséghez vezető tíz lépést a Feel Happy Now: Small Changes That Make A Huge Difference című könyvében írta le. Az író egyben motivációs trénerként is dolgozik, tanácsaival, előadásaival már rengeteg ember életére volt pozitív hatással. Ha a tanácsai akár csak egy embert is boldogabbá tesznek a saját szülőségében, akkor már ma is érdemes volt felkelni.

1. Nem kell tökéletesnek lenned

Azt gondolod magadban, lebeg a szemed előtt, hogy neked kell megvalósítanod a tökéletes szülő mintapéldányát. Vagy esetleg ismersz is olyan szülőt, aki olyan, mintha egy mesekönyv lapjaiból lépett volna elő. A valóságban azonban nem létezik olyan, hogy tökéletes szülő. Még ha valaki annak is látszik kívülről, akkor öt perc beszélgetés után már felfedezheted, hogy nem is annyira tökéletes. Valószínűleg csak megtesz minden tőle telhetőt, ahogy mi mindannyian, akik jól akarjuk nevelni a gyerekeinket.

Nincs olyan, hogy szülői kézikönyv. Hogy is lehetne, amikor minden gyerek más. Ami az egyiknél működik, az a másiknál nem. Ha úgy érzed, valamiben nem remekelsz szülőként, akkor dolgozz magadon, hogy fejlődj benne. Minden területen képes vagy a fejlődésre, de ez nem jelenti azt, hogy tökéletességre kellene törekedned. Ha ezt elfogadod, akkor egész másképp fogsz a saját szülői szerepedre tekinteni. Megsúgom: pozitívabban fogod látni magad.

10 lépés, hogy sokkal boldogabb szülő legyél

2. A gyerekednek sem kell tökéletesnek lennie

Jó eséllyel te sem voltál tökéletes gyerek. Ahogy nem kell tökéletes szülőnek lenned, úgy nem várhatod el a gyerekedtől sem, hogy mindenkinél jobb legyen. Ha van olyan barátod, aki mindig azzal dicsekszik, hogy milyen csodálatos a gyereke, aki mindenben zseniális, egy kicsit mindig vonj le magadban a szavaiból. Lehet, hogy egy-két dologban tényleg kiemelkedően tehetséges az a gyermek, és akkor mi van? Semmi szükség arra, hogy összehasonlítsd a saját gyerekedet másokéval. Nem kell, hogy az ő értékrendjük szerint ítéld meg az életedet. Inkább csak értékeld azt a tehetséget, ami megvan a gyermekedben.

Sokkal könnyebbé teszed a saját dolgodat, ha nem vagy annyira kiélezve a gyerek sikereire, hanem hagyod hibázni, nem várod el tőle a tökéletes teljesítményt, és néha egyszerűen csak elfogadod, hogy ő olyan, amilyen. Egy rakás frusztrációtól mented meg magad.

3. Nem kell megoldanod a gyereked minden problémáját

Te is olyan szülő vagy, aki folyton készenlétben áll, és rögtön ugrik, amint problémát érzékel? Ezzel még akár árthatsz is a gyereknek hosszú távon. Persze amikor valami nagy baj történik, ott kell lenni a gyerek támaszaként és közbe kell lépni szülőként, de muszáj megtanulni, hogy megkülönböztesd a helyzeteket, hogy mire kell ugranod és mit kell ráhagynod a gyerekre, hogy oldja meg egyedül. Csak így tanulhatja meg, hogyan kell kezelni a problémákat, ezzel sajátíthatja el azokat a technikákat, amelyekre nagy szüksége lesz a felnőtt lét során. Elvégre nem állhatsz majd ott mellette 35 éves korában is, hogy jól beolvass a főnökének, amiért bántotta a gyerekedet. Emellett pedig még az önbizalmának is jót tesz, ha olykor neki kell megbirkóznia a problémákkal. A jó szülőség azt is jelenti, hogy hagyjuk a gyerekeinket a saját életüket élni.

10 lépés, hogy sokkal boldogabb szülő legyél

4. Működj együtt más szülőkkel

Amikor csak lehetőséged van rá, csatlakozz a többi szülőhöz, oszd meg velük a mindennapi feladatokat. Lehet ez annyi, hogy elhozzátok egymás gyerekét az oviból/suliból, olykor vigyáztok a másik gyerekére, adtok egy kis szabadidőt egymásnak. Olyan együttműködések ezek, amikkel mindenki jól jár, és időről időre mentesül a teher alól. És még ráadásul barátságok is kialakulnak közben, a gyerekeitek pedig szövetségesre tesznek szert. Persze azért vigyázz, nehogy a részedről egyoldalú szívességcunamivá váljon az együttműködés, mert ez csak úgy működik, ha oda-vissza egyenlő mértékben megy az adok-kapok.

5. Lassíts, és ne legyél szórakoztatókomplexum

Állj meg, és gondolkodj kicsit. Beszippantott már annyira a szülőség, hogy állandó rohanássá vált az életed? A gyerekednek nem kell minden délután külön szakkör, külön elfoglaltság, állandó szórakoztatás, amihez neked kell ugrálnod. Belegondolsz néha, hogy rád milyen hatással van az, hogy mindenből a legjobbat, legtöbbet próbálod nyújtani neki? Ha úgy érzed, hogy már ellep a stressz, és folyton frusztrált vagy, mert egy perced sincs magadra, akkor itt az ideje, hogy visszaállítsd az egyensúlyt. Sokkal jobb a gyereknek, ha kevesebb programra jár, de cserébe  energikusabb, boldogabb az anyukája. Azért is veszélyes belecsúszni abba a hibába, hogy anya a szórakoztatókomplexum, mert így nem tanulja meg a gyerek, hogyan foglalja le saját magát.

10 lépés, hogy sokkal boldogabb szülő legyél

6. Oszd be az idődet

A jó időbeosztás hatalmasat lendíthet a boldogságérzeteden. Tervezd el minden nap, hogy milyen feladataid vannak, mire lesz időd, és mit kell holnapra halasztani, így nem érzed majd azt, hogy folyamatosan el vagy úszva, és maguk alá temetnek a teendők. Írd le akár egy hétre előre, hogy melyik nap mit és mikor kell tenned. Amikor pedig végzel a feladattal, pipáld ki, és élvezd ki a győzelem minden pillanatát. Ezzel csökkentheted a saját frusztrációdat és megadhatod magadnak azt az elismerést a legkisebb teljesítményért is, amit esetleg a környezet elfelejt megadni neked.

7. Keresd meg, mi zavar a leginkább

Sokan azért boldogtalanok, mert belül, valami mélyen zavarja őket, valami szőnyeg alá söpört negatív érzés, neheztelés, gyerekkori fájdalom… Bármi is a te felderítetlen ügyed, érdemes utánajárni, és valahogy megoldani, megszabadulni tőle, hogy ne nyomja rá a bélyegét a gyerekeiddel való kapcsolatodra. Az is előfordulhat, hogy párkapcsolati elégedetlenséget őrizgetsz magadban, amit a béke kedvéért nem is hozol elő a párod előtt. Pedig nem éri meg a saját boldogságodat beáldozni a pillanatnyi látszatbéke kedvéért.

8. Tanuld meg az elengedést

Látszólag az előző ponttal ellentmond, de azt is meg kell tanulnod, hogy nem éri meg mindenért harcolni. Válaszd ki okosan azokat a dolgokat, amik tényleg számítanak, és engedd el a kis bosszúságokat, haragokat. Az élet nem tökéletes. Egy csomó random eseményből tevődik össze, ami fölött kevés hatalmunk van. Úgyhogy mindig kérdezd meg magadtól, hogy az adott szituáció miatt tényleg megéri-e aggódni, problémázni. Ha nem, akkor lépj tovább.

10 lépés, hogy sokkal boldogabb szülő legyél

Egy technika segíthet az elengedésben: osztályozd a problémákat 1-től 10-ig az alapján, hogy mennyire van hatással az életedre az adott helyzet. Meg fogsz lepődni, mennyi lényegtelen szituáción húznád fel magad, mint például azon, hogy az osztálytárs anyukája csúnyán nézett rád az iskola előtt. Ne hagyd, hogy a boldogságod szóra sem érdemes apróságokon csússzon el.

9. Szerezz magadnak is örömet

Már órákat spóroltál meg magadnak azzal, hogy nem akarsz tökéletes lenni, nem oldod meg a gyerek minden problémáját, együttműködsz más szülőkkel, lassítasz, beosztod az idődet, feldolgozod a szőnyeg alá söpört negatív érzéseket, és elengeded az apró bosszúságokat. Ebből a sok megspórolt órából fordítsd saját magadra is egy kis időt. Csak azért, mert anya vagy, még nem kell feladnod az életedet. Szánj időt a hobbidra, kezdj valami újat, tedd kalandossá az életedet. Menj emberek közé, főleg akkor, amikor nincsenek veled a gyerekeid, tölts minőségi időt a pároddal. Ugyanolyan fontos ez is, mint hogy a gyerekeidnek megadj minden tőled telhetőt.

10. Tanulmányozd a boldogságot

Ha nehéznek érzed, és nem tudod, hogyan lehetnél boldogabb szülő, akkor ásd bele magad a boldogságkutatásokba. Szerencsére ma már ez egy olyan terület, ahol rengeteg információ és működési alapelv áll rendelkezésünkre, egyáltalán nem misztikus és elérhetetlen állapot, hanem tudatosan felépíthető mindenkinél.

Olvass többet a boldogságról: 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top