Baba

7 mondat, amit teljesen feleslegesen mondogatunk a gyerekeinknek

A kicsi gyerekekben az az egyik legviccesebb, hogy mindent szó szerint vesznek, ha értik egyáltalán, amit mondunk neki. A hangzatos szülői példabeszédek teljesen feleslegesek egy 2-3 évesnél, mert ha fel is fogja, miről beszélünk, akkor sem érdekli hangyalábujjkörömnyit sem.

Például ezeket a szokásos mondatokat teljesen feleslegesen hangoztatjuk a gyerekeinknek:

1. Tudod, miről beszélek.

Nem tudja. Valószínűleg te sem, és senki más sem tudja, miről beszélsz. Ezt általában akkor mondjuk, amikor már kifogytunk az eszközökből, mert valami nagy disznóságot csinált, de teljesen úgy tesz, mint akinek emlékezetkiesése van. Semmi értelme, nem is fog emlékezni.

2. Viccelsz velem?

Nyilván nem azért hajította a gyerek az egész lisztes zsákot a konyha kövére, mert azt gondolta, hogy milyen tréfás lesz ezzel. Úgyhogy nem, nem viccel. Hívjuk ezt a kérdést költői kérdésnek. Egyik gyerek sem viccel, amíg nem lesz legalább 5 éves, és elsüti az első béna direkt poénját.

7 mondat, amit teljesen feleslegesen mondogatunk a gyerekeinknek

3. Fejezd be!

Pusztába kiáltott szó. Jó eséllyel a gyereknek fogalma sincs, mit kellene befejeznie, hiszen neki természetes, hogy épp püföli a macskát, szétszórja az ételt és elmasszírozza a csokit egyenletesen a kanapéban. Törekedjünk a pontos megfogalmazásra, hátha hatásosabb.

4. Végeztem.

Valószínűleg már egy hónappal ezelőtt is feladtad és végeztél az egésszel, de az a helyzet, hogy igazából még legalább 17 évig nem szállhatsz ki a buliból.

5. Azt a mindenit!

A mi családunkban: “a cica rúgja meg!” Ezerféle variációja létezik, leginkább akkor hangzik el a szánkból, amikor már nem is találjuk a szavakat, annyira mérgesek vagyunk.

6. Ez nevetséges!

És igen, tényleg az. Sőt egyenesen abszurd. Nézed, ahogy a macska próbál kimászni a vécéből, ahová kétéves szemed fénye egy perce betuszkolta, közben pedig arra gondolsz, hogy az életed egy nagy szürreális dogmafilm.

7. Senki sem mondta, hogy az élet igazságos.

Míg az igaz, hogy az élet minden, csak nem igazságos, egy hároméves gyerek nem fogja érteni, milyen mély mondanivalód van, amikor épp olyan válsághelyzetet él át, amiben a fagyija lebucskázott a tölcsérből a földre. Nem érdekli, hogy az élet igazságos vagy sem, csak tovább szeretné enni azt az átkozott fagylaltot.

Olvass többet a gyerekekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top