Baba

A teherbeesés egyik legnagyobb ellensége a stressz – új kutatás

Eddig is tisztában voltunk vele, hogy az állandó stressz milyen nagy bajokat okozhat a szervezetünknek, így nyilván a teherbeesést sem segíti elő. De most már egy friss tanulmány is alátámasztja, hogy aki terhes szeretne lenni, az azzal teszi a legjobbat, ha elkezd stresszoldó technikákat alkalmazni.

A University of Louisville által végzett kutatásból az derült ki, hogy a magas stresszint a nőknél csökkenti a fogamzás esélyeit. A tanulmányban 400, 40 éves és annál fiatalabb nőt vizsgáltak, rögzítették a napi stresszintjüket egy 1-4-ig terjedő skálán. Azt is vizsgálták, hogy milyen életmódot folytatnak, belekalkulálták a viselkedési tényezőket, menstruációs jellemzőket, fogamzásgátló szerek használatát és hogy milyen gyakori a közösülés.

A teherbeesés egyik legnagyobb ellensége a stressz - új kutatás

Azok a nők, akik nagyon stresszesnek vallották magukat az ovuláció alatt, 40 százalékkal kisebb eséllyel estek teherbe abban a hónapban, mint más, kevésbé stresszes hónapokban. Hasonlóképp azok a nők, akik általában stresszesebbnek érezték magukat, mint mások, 45 százalékkal kisebb valószínűséggel lettek várandósak.

Másrészről viszont a tanulmányban azt is találták, hogy a nők a teherbeesésük hónapjának a végén megnövekedett stresszről számoltak be. Azt a következtetést vonták le a tudósok, hogy a megnőtt stressz olyan változásokat idéz elő a hormonszintben, mint maga a terhesség. Az eredmények arra hívják fel a figyelmet, hogy a stresszoldó technikáknak sokkal nagyobb teret kell engedni és beépíteni a mindennapokba, ha teherbe szeretnénk esni vagy ha már várandósak vagyunk. Aki szeretne kisbabát, annak érdemes elkezdenie a meditációt, jógát, bármilyen más stresszűző praktikát, hogy biztos ne a stressz álljon a fogamzás útjába.

Olvass többet a stresszoldásról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top