Baba

Három nap alatt leszokik a gyerek a cumiról ezzel a módszerrel

Mikor kell egyáltalán leszoktatni a cumiról a gyereket? Ebben a kérdésben eltérő javaslatokat találunk, de az az egy közös mindegyikben, hogy a gyerekek fejlődési szintjét szem előtt kell tartani, amikor döntünk a cumi elvételéről.

Abban általában egyetértenek a szakértők, hogy ráérünk a cumival, legkésőbb akkor kell leszoktatni róla a gyereket, amikor már túl van a szobatisztaságon és a szoptatáson. A cumi egyfajta stresszcsökkentő eszköz a gyerek számára, ezért kell, hogy olyan fejlettségi szinten álljon, amikor már tudja ezt helyettesíteni más módszerekkel. 3-4 éves kora között tehát könnyebben teszi le a cumit, mint kisebb korában.

A háromnapos módszer

Mark L. Brenner egy egész könyvet írt a picik “függőségeiről”, ebben írta le azt a módszert is, aminek segítségével három nap alatt leszoktathatjuk a gyereket a cumiról:

1. nap: Reggel és este mondd el a gyermeknek, hogy milyen nagyfiús/nagylányos dolgokra képes már és hogy a nagyfiús/nagylányos viselkedéshez az is hozzá tartozik, hogy búcsút mond a cuminak. Mondd el neki, hogy három nap múlva elteszitek a cumit, és hogy tudod, hogy képes rá. Legalább 30 másodpercig beszélj erről, ne kérd a beleegyezését, csak reagálj az érzéseire, amiket esetleg közvetít közben (“Tudom, hogy nem szeretnéd.”), aztán lépj tovább. Ne aggódj azon, hogy a gyerekben csak szorongást keltesz, ha előre figyelmezteted rá, hogy le fogjátok tenni a cumit, mert ugyanúgy, mint a felnőttek, a gyerekek is szeretnek felkészülni lélekben a változásra.

Három nap alatt leszokik a gyerek a cumiról ezzel a módszerrel

2. nap: Ismételd meg a 30 másodperces beszédet kétszer egy nap, csak már ne azt mondd, hogy három nap múlva, hanem azt, hogy holnap teszitek el a cumit. Ne győzködd, csak tényszerűen közöld, hogy így lesz.

3. nap: Emlékeztesd a gyereket reggel, hogy ez már a harmadik nap és ideje összegyűjteni a lakásban minden cumit. Rendezz játékos cumivadászatot, vond be a gyereket a keresésbe. Majd tegyétek egy zacskóba a cumikat és magyarázd el a gyereknek, hogy a cumit újrahasznosítják és játékok készülnek belőle. Így nem érzi majd azt, hogy a féltve őrzött kincseit csak úgy kihajítják a szemétbe. Persze lesz belőle hiszti, legyél vele empatikus ilyenkor, de maradj következetes és ne add vissza neki a cumit. Ha így teszel, akkor két nap múlva már nem fogja követelni rajtad.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top