Baba

A lányok már 5 évesen azt gondolják, hogy a férfiak okosabbak – új tanulmány

Felnőtt nőként már átlátjuk, hogy a médiából, játékokból, felnőttektől azt az üzenetet kapják a kislányok, hogy a férfiak erősebbek és okosabbak a nőknél. Az viszont érdekes, hogy már 5 éves korukra átveszik és magukra érvényesnek látják a gyerekek ezt a szemléletet.

A kutatások szerint már az oviban elkezdődik a fejekben a megkülönböztetés. A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy lányok hogyan látják a saját intelligenciájukat a fiúkhoz képest. A Science magazinban publikált tanulmányban azt találták, hogy az 5 éves kor a választóvonal, egészen addig a pici gyerekek egyenrangúnak tartják magukat.

Egy kísérletben elmeséltek a gyerekeknek egy történetet egy nagyon okos emberről. A szövegben nem voltak a főszereplő nemére utaló részletek. A mese után megkérdezték a gyerekeket, hogy szerintük a nagy okos ember férfi vagy nő volt. A válaszokból kiderült, hogy a lányok túlnyomó többsége szerint egy nagyon okos ember csak férfi lehet.

A lányok már 5 évesen azt gondolják, hogy a férfiak okosabbak - új tanulmány

Az eredmény nem túl meglepő, hiszen a köztudatban a tudomány a férfiakhoz kapcsolódik, még akkor is, ha a történelemben számtalan briliáns nő bukkant fel, aki sokkal okosabb volt, mint férfi tudóstársai. Figyelmeztető jelnek azonban jó ez a kutatás, hogy erősítenünk kell a lányainkban azt, hogy igenis emeljék fel a hangjukat, álljanak ki az ötleteik mellett, és meg kell tanítanunk nekik azt is, hogy bízzanak a saját tudásukban, képességeikben. A nemek közti egyenlőség itt kezdődik.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top