Baba

A világban töltött első másodperc: így néz ki a baba a magzatburokban

Angela Gallo ausztrál fotográfus előszeretettel készít képeket a szülőszobában. Úgy is mondhatnánk, hogy a szülésre specializálódott. Legutóbb egy fantasztikus pillanatot kapott el: még magzatburokban lévő babát fényképezett le. Aki a vér látványát nem bírja, az ne görgessen lejjebb.

A melbourne-i fotóst általában párok kérik fel, hogy Angela Gallo a terhesség és a születés fontos pillanatait megörökítse a számukra. A dolog jellegéből adódóan akadnak Gallónak nagyon véres és bizarr alkotásai is, például ez a placentáról készült képe.

Ugyanakkor talán egyik fotója sem lett annyira meghökkentő és különleges, mint a legutóbbi, amelyen szó szerint egy burokban született babát örökített meg. Gallo egy 32 és fél hetesen világra jött ikerpár születésénél volt jelen, mindkét újszülöttet sikerült az anyának természetes úton megszülnie, de egyikükön rajta maradt a sértetlen magzatburok. Így a fotós éppen abban az állapotban kaphatta lencsevégre a babát, amelyben az az anya méhében is volt.

A burok a kicsit a külső hatásoktól – enyhébb ütések, sérülések – védelmezi, de segít a megfelelő hőmérséklet megtartásában is. A legtöbb szülésnél a burok még a baba világra hozatala előtt megreped, ilyenkor folyik el a magzatvíz. Időnként azonban előfordul, hogy a magzatburok teljesen épen megmarad, és a gyerek a világban töltött első másodperceit ebben a védelemben tölti. A burkot ezt követően óvatosan ollóval felvágják.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top