nlc.hu
Baba

Mit jelent, ha elfolyik a magzatvíz?

Minden, amit tudnod kell, ha elfolyik a magzatvíz

Ijesztő lehet, ha elfolyik a magzatvíz, de a megfelelő információkkal nyugodtan indulhatsz el szülni.

Teljesen érthető, ha kicsit megijedsz attól, hogy elfolyik a magzatvized, de ha időben vagy, és felkészültél információkkal erre a helyzetre, akkor nyugodtabban indulsz majd a kórházba. A filmek nem tettek jót a magzatvízfolyás hírének, valahogy mindig tragikus és nagy eseményként mutatják be, ami lehetőleg egy egész folyónak tűnik és egy bevásárlóközpont közepén történik, miközben a valóságban annyira nem drámai általában. 

A terhesek mintegy 15-20 százaléka tapasztalja, hogy a szülés megindulása előtt elfolyik a magzatvize, és valószínű, hogy csak egy kis csöpögés lesz, nem pedig ömlés – írja Ashley Brichter, a Birth Smarter alapítója és vezérigazgatója, aki személyes és virtuális szülésfelkészítő tanfolyamokat kínál a várandós szülőknek. A tévhitek eloszlatásával segítünk felkészülni arra a helyzetre, ha elfolyik a magzatvized.

Mi okozza a magzatvíz elfolyását?

A méhedben a babát egy magzatvízzel teli zsák, az úgynevezett magzatburok védi. Amikor a magzatburok megreped, ez az átlátszó folyadék kifolyik a méhnyakon és a hüvelyen keresztül, majd folyamatosan szivárog.

A magzatvíz elfolyása szülést jelent?

A rövid válasz: még nem biztos, hogy a kórházi táskáért kell nyúlnod. Lehet az is, hogy csak egy-két nap múlva indul be a szülés az elfolyt magzatvíz után – írja dr. Allison Hill, a The Mommy Docs’ Ultimate Guide to Pregnancy and Birth című könyv szerzője. A legtöbb esetben a vajúdás összehúzódásokkal kezdődik, majd a magzatvíz elfolyásával folytatódik. Más esetekben először a magzatvíz folyik el, amit általában néhány órán belül vajúdás követ.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Milyen érzés, amikor elfolyik a magzatvíz?

Mint minden a terhességgel kapcsolatban, a magzatvíz elfolyásának érzése is mindenkinél más és más. Egyeseknél ez egy lassú csöpögés vagy folyás érzése (olyan, mintha hirtelen vizeletszivárgás lenne). Másoknak a hollywoodi stílusú ömlésként jelentkezik, néhányan hallanak egy pukkanást, és nyomást, majd megkönnyebbülést éreznek, amint a burok kiszakad, de vannak, akik észre sem veszik, hogy megtörténik.

Mennyi folyadék jön ki?

Az, hogy mennyi folyik ki először, a kis szivárgástól az ömlésig változhat, magyarázza dr. Allison Hill. Ha egyszer elkezd folyni, a magzatvíz addig szivárog, amíg mind a 600-800 milliliter (vagy nagyjából 2-3 csésze) magzatvíz ki nem ürül. Addig is viselhetsz egy egészségügyi betétet, hogy megvédd a ruháidat, vagy teríthetsz magad alá egy tiszta törölközőt. A magzatvíz általában szagtalan – bár egyes tapasztalatok szerint édes illata van – és tiszta vagy kis vérrel árnyalt.

Mit tegyek, ha elfolyt a magzatvíz?

Miután elfolyt a magzatvíz, fel kell hívni az orvosodat, aki pár kérdés után ellát a megfelelő utasításokkal. Olyan kérdései lesznek, hogy

  • Mikorra vagy kiírva?
  • Vannak rendszeres összehúzódások?
  • Mennyi idő telt el a magzatvíz elfolyása óta?
  • Hogy néz ki a magzatvíz?

Ha a magzatvíz elfolyásától számított 24 órán belül nem érkezik meg a baba, az orvos antibiotikumot adhat, mert fennáll az esélye annak, hogy fertőzés jut be a méhbe. Dr. Hill általában a magzatvíz elfolyása után engedi a kismamáknak, hogy zuhanyozzanak, és nem javasolja a közösülést, mert az baktériumokat juttathat a méhbe. Figyelni kell a magzatvíz állapotára is: ha bűzös szagú, sok vérrel keveredik, vagy zöldes, sötét árnyalatú, akkor azonnal kórházba kell menni, mert ez mind annak a jele, hogy a baba bajban lehet.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top