Baba

A csecsemőknél nincs nagyobb környezetszennyező a világon

Napi hat-nyolc eldobható pelenka elfogyasztása az alap egy csecsemő esetében, ráadásul ez a mennyiség kitart két-három éves koráig, vagyis addig, amíg nem tanul meg magától wc-re járni. Az eldobható pelenkák áldást jelentenek a szülőknek, átkot a környezetvédelemnek.

Amikor a mai nagymamák arról anekdotáznak, hogy bezzeg az ő idejükben az idejük nagy része azzal ment el a kisbaba mellett, hogy folyamatosan textilpelenkákat mostak, egy mai szülő csak mosolyog egyet, és boldogan nyúl a drogéria polcain egy nagy csomagnyi eldobható pelenka után. A kisfiam még csak két és fél hónapos, de már az elején feltűnt, hogy napi rutinná vált egy nagy csomagnyi használt pelenka lehordása a szemétbe. Ezek az amúgy gyárilag könnyű pelusok pisivel és széklettel megtelve igencsak meg tudják szívni magukat, és már a súlyuk sem elhanyagolható: egy-egy alkalommal elképedve emeltem meg a napi termést: hihetetlen, hogy egy néhány kilós csecsemő ilyen mennyiségű szemetet termeljen.

Persze nem agyaltam túl a dolgot, és a fogyasztói társadalom boldog konzumidiótájaként továbbra is lelkesen tettem a kosarunkba a nagy csomag eldobható pelusokat, és örültem annak, hogy az én feleségemnek már nem kell egész nap szaros-hugyos pelenkákat mosnia. Csakhogy szembejött az interneten egy cikk, az én naivitásom pedig percek alatt úgy párolgott el, mint a reggeli kávém a csészéből ébredés után.

Pelenkapokol

Egy átlagos csecsemő két év leforgása alatt nagyjából ezerkilónyi szemetet termel eldobható pelenkából, ha nem kiemelten környezetbarát változatot vásárolunk, akkor ennek a lebomlási ideje a természetben nagyjából 500 év. Értsd: ha Kolumbusz Kristóf Amerika felfedezésekor telepakolt volna egy pelust, annak a maradéka jó eséllyel még mindig a Földön bűzölögne. Szerencsére az eldobható pelenkák csak a negyvenes évek vége óta terjednek, de így is borzalmas belegondolni, milyen szemétmennyiséget hagynak ránk. Egy egyesült államokbeli felmérés szerint ott évente nagyjából 20 milliárd pelenkát dobnak ki – és ez csak egyetlen (bár igen nagy) ország termelése.

A pelenkák előállításának részleteivel senkit nem fárasztanék, de higgyük el, az sem épp környezetkímélő, vagyis végül az jön ki, hogy a kis, szuperaranyos babáink a legkörnyezetszennyezőbb emberkék ezen a bolygón. Pontosabban mi, a szüleik vagyunk azok, akik az olcsó, eldobható pelenkákat veszik nekik kilószámra. Itt az ideje újra nekikezdeni a textilpelenkák mosásának?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top