Baba

Brit tudósok: az anyukák szívesebben szoptatnak, ha pénzt kapnak érte

A brit tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy az anyukák nagyobb örömmel szoptatnának, ha megfizetnék őket érte.

Már nincs olyan téma, amire ne lenne kutatás, miért pont ez ne esne bele a szórásba? Azt vizsgálták, mennyibe kerül egy családnak, ha nem szoptatja az anya a babát, és arra jutottak, hogy 6 hónap alatt átlag 380.000 forintnyi összeggel költenek többet a tápszerek miatt. Annak ellenére, hogy a szoptatás olcsóbb lenne, világszerte csak a babák 37 százaléka részesül anyatejes táplálásban élete első hat hónapjában.

A Sheffield Egyetem tudósai azért vágtak bele a szóban forgó kutatásba, mert Angliában a legalacsonyabb a szoptatott babák száma. 66.000 forintnak megfelelő összegű vásárlási utalványt ajánlottak az anyáknak, ha a babájukat anyatejjel táplálják. Olyan területeket céloztak meg a felajánlással, ahol 40 százalék alatt volt a szoptatási arány. 10.000 anyát osztottak nagyjából kétfelé: az egyik csoportnak odaadták az utalványokat, ha szoptatták a babájukat, míg a másik csoportnak nem ajánlottak semmit cserébe a szoptatásért.

A végén kiderült, hogy azok az anyák, akik utalványt kaptak, 6 százalékkal többen szoptattak, mint a másik csoport. Persze bizonytalansági tényező az egészben, hogy vajon igazat mondott-e mindenki, amikor azt mondta, hogy anyatejjel táplálja a babáját, mert ugye ezt leellenőrizni nem lehet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top