Baba

4 dolog, amit tudnod kell, amikor kistesót vállalsz

Azt hinnéd, hogy második gyereknél már ott van a tapasztalat, már nincs ok az aggodalomra. Pedig a legtöbben szoronganak, csak más okból, mint első terhesség alatt.

1. Amit érzel, teljesen normális

Nem vagy egyedül a félelmeiddel, az anyák és apák többsége aggódik, hogy nem lesz elég ideje az elsőszülött gyermekére, amikor majd a kistestvér megszületik. Olyan félelem ez, aminek van alapja, mert valóban így lesz, nem lesz elég időd, de ettől még nem leszel kevésbé jó anya.

2. Ne az idő mennyiségére, hanem a minőségére koncentrálj

Időzavarban leszel, egyértelmű. Amíg épp szoptatsz, addig a nemlétező harmadik kezeddel legóznod kellene a nagyobb gyerekkel. Aztán ha nem sikerül, akkor borzasztóan érzed magad, hogy nincs időd mindkét gyerekedre. De ne legyen, inkább válts gondolatban át arra, hogy azt figyeld, mennyire vagy jelen, amikor egy kis időd akad a nagyobbra. Ez többet ér, mint ha percekben mérnéd a szeretetet.

3. Ne legyenek túl nagy elvárásaid

A nagyobb gyermek nem lesz hirtelen minifelnőtt attól, hogy születik egy kistestvére és nem fog azonnal leszokni róla, hogy sikítson magából kikelve a bolt közepén, ha nem kap csokit. Ráadásul, amikor kicsi a korkülönbség, akkor borítékolható, hogy felüti a fejét a testvérféltékenység is, úgyhogy ne számíts rá egy darabig, hogy érettebben fog viselkedni. Sőt valószínűleg visszaesést fogsz tapasztalni nála, ami teljesen normális.

4. Tudd, hogy elmúlik

Amikor kistestvér születik, az az egész családban stresszt okoz. De elmúlnak a kezdeti nehézségek, és gyakran a testvérek között egész életen át tartó barátság szövődik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top