Baba

„Nem vagyok hajlandó levágatni a fiam haját”

Sheri Vettel egy gyönyörű, fürtös hajú, négyéves kisfiú anyukája, aki egyáltalán nem bánja, hogy hosszú hajú a gyermeke fiú létére. Le is írta, miért nem vágatja le a srác haját a társadalmi nyomás ellenére sem.

„A gyerekek nem igazán dönthetnek alapvető kérdésekben. Mi mondjuk meg nekik, mikor egyenek, mikor aludjanak, mit vegyenek fel, és hova menjenek. Nagyon kevés döntéshelyzetben lehet szavazati joguk. Én viszont azt szeretném megtanítani a fiamnak, hogyan hozzon önmaga számára jó döntéseket.

Bár még csak négyéves, mégis hagyom neki, hogy meghozzon bizonyos döntéseket.

Az egyik ilyen döntés, hogy le akarja-e vágatni a haját. Annyit teszek maximum, hogy a szemébe lógó tincseket megkurtítom, de ezenkívül ő azt választotta, hogy maradjon hosszú a haja, én meg nem ellenkezem vele. Mivel gyönyörű fürtjei vannak, néha előfordul, hogy kislánynak nézik a haja miatt.

hosszú haj fiúk

Sheri Vettel kisfia

De neki nincs ezzel problémája, simán kijavítja az embereket, hogy ő fiú, és önbizalommal telve megy tovább. Büszke vagyok rá, hogy ilyen erős fiam van, aki kiáll a döntése mellett akkor is, ha másoknak ez nem tetszik.

Főleg idősebbektől kapom meg mindig, hogy le kéne már vágatnom a gyerek haját. Az egyik nagy érvük az, hogy így csúfolni fogják (helló, félelem). Elgondolkodtam rajta, hogy miért olyan nagy dolog ez a frizurakérdés, hogy félni kelljen tőle. Talán azért, mert régen a hosszú hajú férfiak barbárok voltak, és ez munkál tudat alatt az emberekben? Itt lenne az ideje, hogy leromboljuk ezeket az előítéleteket.

Azt szeretném, ha a fiam egy olyan társadalomban nőne fel, amiben tényleg önmaga lehet. A haja, frizurája az egyik első dolog, amivel ki tudja fejezni önmagát, és én nem akarok az útjába állni. Ha majd készen áll rá, hogy levágassa, akkor segítek neki, de addig nem vagyok hajlandó nyomasztani a haja miatt.”

Forrás: mothering.com

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top