Baba

Mesterséges petefészek előállításán dolgoznak dán kutatók

A remény szerint az eljárással olyan nőkön segíthetnek majd, akik elvesztették fogamzóképességüket.

Nagy lépést tettek a mesterséges petefészek fejlesztése felé: dán kutatók – írja a BBC. Az eljárás a termékenység megőrzésének hatékonyabb módszereihez vezethet, és azokon a nőkön segíthet, akik – többek között kemoterápia miatt – elveszítik a fogamzóképességüket. A dán kutatók szöveteket emeltek ki a petefészekből, és módosították őket, hogy később, amikor a nő gyereket szeretne, vissza lehessen ültetni. 

A rák ellen használt kemoterápia vagy sugárterápia gyakran károsítja a petefészket, ezért bizonyos esetekben meddőséget okozhat. A termékenység megőrzésének egy módja a petefészek szövetének átültetése, vagyis a szerv egészének vagy egy részének eltávolítása és lefagyasztása még a károsodás előtt, hogy később használni lehessen. Akinél azonban rákot diagnosztizálnak, megvan az esélye arra, hogy az eltávolított szövetben is lehetnek rákos sejtek, és a transzplantáció után visszatérhet a betegség.

A kockázat ugyan „igen kicsi”, a leukémiás vagy a méhből kiinduló rákban megbetegedett nőknek nem valószínű, hogy javasolnák a transzplantációt. A kockázat megszüntetése érdekében a koppenhágai Rigshospitalet tudósai rákkezelés előtt álló páciensektől vettek tüsző- és petefészek-szövetmintát. Ezután eltávolították a szövetből a rákos sejteket, hogy csak a fehérjékből és kollagénből álló „váz” maradjon hátra, ezen a vázon sikerült a tüszőket érlelniük. A „mesterséges petefészket” egerekbe ültették, ahol a sejtek életben maradtak, és növekedésnek indultak.

Szakértők szerint az eredmények „izgalmasak”, de még szükség van emberi klinikai tesztekre, amelyekre 3-4 éven belül kerülhet sor. Az eljárás más meddőségi kezelésekre is hatással lehet.

Stuart Lavery, a londoni Hammersmith-kórház meddőségi szakembere szerint az átültetett petefészek petesejtek ezreit tartalmazza, melyek a fogamzást lehetővé teszik, szemben az IVF-fel (in vitro fertilizáció, mesterséges megtermékenyítés), amelynek során egyetlen petesejtet termékenyítenek meg laboratóriumban, és ültetik vissza a méhbe.

Gillian Lockwood, a walsalli Midlands Fertility Services orvos igazgatója szerint a peteszövet-átültetés további előnye, hogy a veszélyes kemo- vagy sugárterápia után a nők ciklusa újraindulhat, így nem lesz szükség hormonpótló kezelésre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top