Baba

Így lesz biztonságban a gyerek a karácsonyfától

Vagy fordítva: a karácsonyfa a gyerektől. A totyogók bizony ön- és közveszélyesek karácsonykor is, néhány szabályt érdemes betartani a karácsonyfa körül.

Amint elérkezik a kúszás-mászás a gyerek életében, már nagyon résen kell lenni, hogy ne tegyen kárt magában. Karácsonykor pedig ott az a nagy fa, mindenféle érdekes, színes, csillogó dísz himbálódzik rajta, teljesen természetes, hogy meg akarja fogni, és ha már megfogta, akkor jól meg is cibálja, hogy lehetőleg ráboruljon az egész karácsonyfa mindenestül. Ha pedig nem rántja magára, akkor gyorsan a szájába töm egy marék tűlevelet vagy egy egész gömbdíszt, hogy biztos szívinfarktust kapjanak a szülei.

Akinek van macskája, az valószínűleg már rutinos a karácsonyfa biztosításában, mert pont úgy viselkednek a macskák is, ha karácsonyfát látnak, mint a pici gyerekek. Túl erős a kíváncsiság bennük, ellenállhatatlan számukra az új és izgalmas fa a szobában. A következő tanácsokat érdemes fontolóra venni dr. Shelly Flais gyermekorvos tollából, ha biztonságban akarod tudni a gyereket (meg a macskát és a fát) karácsonykor.

1. Használj biztonsági rácsot a karácsonyfa körül. Van olyan fajta, amivel karámba tudod zárni a fát, így a gyerek nem fér oda hozzá egy oldalról sem.

2. Magasra állítsd a karácsonyfát. De ha felteszed egy asztalra, akkor azért arra is figyelj, hogy kötözd ki valahova jó alaposan, nehogy leboruljon onnan.

karácsonyfa gyerek tanácsok

Képünk illusztráció – Forrás: Profimedia

3. Inkább ne használj a fán fényfüzért. Mert abban aztán nagyon könnyen fennakadhat a gyermek és komoly balesetet okozhat. Az üvegdíszeket is érdemes lecserélni műanyag, fa-, egyéb anyagból készült, törhetetlen díszekre.

4. Hagyd a csillogó boákat és girlandokat, ne kísértsd a fulladásveszélyt.

5. A földlabdás fát locsold rendszeresen, és tartsd távol a fűtőtesttől. De igazából pici gyerek mellé a műfenyő jobb választás, mert nem hullik le róla a tűlevél, amit aztán megehet a totyogó.

6. Fenyőfa helyett legyen alternatív karácsonyfád. A falra akasztott fenyőfa dekorációk gyönyörűek, díszesek és ünnepiek lehetnek ugyanúgy, mint egy 3 méteres fenyőfa, és semmilyen veszélyt nem jelentenek a kis tipegőre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top