Baba

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek

Imádjuk túlajándékozni a gyerekeinket, valószínűleg idén karácsonykor is pont ezt fogjuk tenni. Még nem volt olyan karácsonyom, amióta megszülettek a gyerekeim, hogy ne szálltam volna el az ajándékaikkal. Erre most kiderül, hogy létezik a túl sok ajándék fogalma, ami már akár káros is lehet a gyerekeknek.

Sean Grover pszichoterapeuta, a When Kids Call the Shots: How to Seize Control from Your Darling Bully and Enjoy Parenting Again című, nevelési tanácsokkal szolgáló könyv írója szerint legalábbis gyakori hiba a szülők részéről, hogy rendszeresen túlajándékozzák a gyerekeiket, aztán pedig csodálkoznak, ha a gyerekek az idők folyamán állandóan elégedetlenkedő, hálátlan kölkökké változnak.

Most már persze késő, holnap már jön a nagy ajándékozás, de még talán van esély pár ajándékot visszatartani a következő szülinapra, és nem betenni a fa alá. Mielőtt elhalmozzuk ajándékokkal a gyerekeket, a pszichoterapeuta azt javasolja, hogy vegyük fontolóra a következő negatív hatásokat, amiket a folyamatos túlajándékozással érhetünk el.

A túl sok ajándék…

1. Növeli a felnőttkori függőségek esélyét

A Missouri Egyetem tanulmánya szerint azoknak a gyerekeknek, akiket túlajándékoztak gyerekkorukban, felnőttként nagyobb hiteltartozásuk van, hajlamosabbak a szerencsejáték-függőségre és a kényszeres vásárlásra. Valóban nagy pillanatnyi boldogsággal jár a gyerek számára, ha egy hegyomlásnyi ajándékot kell kicsomagolnia, csakhogy ez a boldogság nem tart túl sokáig. Végül csak azt eredményezi benne, hogy telhetetlenül vágyik még többre.

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek

2. Alacsonyabb önbizalmat eredményezhet

A megalapozott önbizalom önismereten alapul, nem pedig az anyagi javak felhalmozásában. A javakban dúskálás nem egyenlő az önértékelés növekedésével. A tanulmányok azt mutatják, hogy nincs kapcsolat a tárgyak birtoklása és az önbizalom vagy boldogság között. Valójában, azok a gyerekek, akiknek kevesebb tárgy jut, de pozitív kapcsolatuk van a szüleikkel és barátaikkal, magasabb önbizalmi értéket érnek el a teszteken. Ezen kívül pedig kevesebb viselkedési problémával küzdenek és jobban veszik az akadályokat, problémákat, mint azok a gyerekek, akiknek tárgyakkal elhalmozós szüleik vannak.

3. Az igazi boldogságérzetet veszi el a gyerektől

A Harvard’s Journal of Happiness jelentette meg azt a tanulmányt, amiben azt találták, hogy az emberek azokat az ajándékokat, amiket adtak, többre értékelték azoknál, amiket kaptak. Az ajándékozástól az elégedettségi skálán sokkal magasabb értéket adtak meg, mint amikor megajándékozták őket. Az a gyermek, aki csak azzal törődik, hogy mennyi ajándékot kap, nagyobb eséllyel lesz egocentrikus felnőtt, akinek kevés az empátiája.

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek

A pszichiáter még egy érdekes összefüggést ír le a túlajándékozás és a gyerek viselkedése között: tapasztalatai szerint a zsarnok gyerekek általában túlajándékozottak. Ahogy megfigyelte a páciensei között, mindig azok a gyerekek kapták a legtöbb ajándékot karácsonykor, akik egy közösségben a piszkálódós szerepet töltik be.

Három fajta zsarnok gyereket írt le a túlajándékozottak közül:

1. A dacos zsarnok

Megköveteli az ajándékokat, úgy érzi, joga van hozzá. “Megérdemlem, tartozol nekem.” Ha a szülők nem akarnak sok ajándékot venni, akkor a zsarolástól a fenyegetésig mindent bevet ellenük. Végül a szülők megtörnek, és megváltják a békét ajándékokkal. Csakhogy a gyereknek sosem elég. Minél többet adnak a szülők, annál kevésbé értékeli a gyerek az ajándékokat és annál követelőzőbbé válik.

2. A szorongó zsarnok

Számára az ajándék egyenlő a szeretettel. Folyton kevésnek érzi magát, összehasonlítja magát a kortársaival, aggódik, hogy neki nincs elég semmiből, és fél, hogy kimarad valamiből vagy elfelejtik. Bűntudatot ébreszt a szüleiben annak érdekében, hogy egyre több ajándékot vegyenek neki.

3. A manipulatív zsarnok

Megpiszkálja a szülők bizonytalanságát kis trükkökkel és manipulációkkal, hogy megkapja, amit akar. Pontosan tudja, melyik gombokat kell nyomogatnia a szülein ahhoz, hogy úgy érezzék, nem túl jó szülők. Bármit megtesz, hogy elérje az áhított ajándékokat. De amint megszerzi, amit akart, máris megvan a következő, amiért elkezd dolgozni.

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek

Grover szerint nem kell azért megijedni, a szülők vissza tudják venni az irányítást a gyerekektől, a karácsony pont jó arra, hogy megbirkózzanak a túlajándékozás problémájával.

1. Állíts fel határokat!

Az igazán értelmes és jelentőségteljes ajándékoknak sokkal nagyobb az értékük, mint egy nagy halom csomagnak. Ha megmondod a gyereknek, hogy maximum három csomag ajándékot kap mindenki, akkor segítesz neki, hogy körültekintőbb és megfontoltabb legyen. Illetve ez azt is garantálja, hogy minden családtag ugyanannyi ajándékot ad és kap, így erősíted az egyenlőség érzését.

2. Tartsd a házirendet!

Túl gyakori, amikor a szülők a karácsonyi időszakban megengedik, hogy a gyerek alvásideje, kötelezettségei (mint a házimunkákban segítés) szétessenek. Mivel a gyerekek a napi rutintól és a megszokott struktúrától biztonságban érzik magukat, ha ebben változás van, akkor az a viselkedésükön is meg fog látszani. Ha hirtelen pár napig például korlátlanul ehet édességet, pedig előtte az volt a szabály, hogy heti egyszer kap csokit, e mellé fenn is maradhat egész éjjel, és aludhat egész nap, akkor sokkal több hiszti, hangulatingadozás és piszkálódás várható tőle.

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek

3. Koncentrálj a készségfejlesztő játékokra!

Olyan ajándékokat adj neki, amik fejlesztik a kreativitását, motoros készségeket vagy a tehetségét. A gyerekek imádják felfedezni magukban, hogy mi mindenre képesek, megerősíti az önbizalmukat és önértékelésüket. Ráadásul azt is megtanulják az ilyen játékokból, hogy nincs szükségük méregdrága tárgyakra ahhoz, hogy jól érezzék magukat a bőrükben.

4. Tanítsd az ajándékozás örömére!

A szülők tudják ösztönözni a gyerekeket, hogy ajándékozzanak meg másokat, amivel erősíthetik bennük a többi emberrel való összetartozás érzését. Segíts a gyermekednek például azzal, hogy adományozzon a játékai közül a nélkülöző gyerekeknek. Végül is a karácsonyi szellemhez egymás segítése is hozzátartozik.

A túl sok karácsonyi ajándék nem tesz jót a gyereknek

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top