Baba

Ötven felett is biztonságos lehet a gyerekszülés

Egy izraeli kutatás szerint nincs jelentős különbség a 40, illetve 50 évesnél idősebb nők terhességi kockázatai között.

Egy új izraeli kutatás szerint az ötvenen túli nőknek épp olyan biztonságos a gyerekszülés, mint a negyvenen túliaknak, és a születő gyerekek számára sem kockázatosabb az anya idősebb életkora – írja a Sciencedaily híre alapján az MTI.

A negevi Ben-Gurion Egyetem és a Szoroka Egyetemi Kórház kutatói egy Las Vegas-i orvosi konferencián számoltak be az eredményeikről. A tanulmányhoz az ötven éven felüli nők terhességi komplikációit vizsgálták meg abból a szempontból, hogy a fiatalabb anyákhoz képest van-e különbség, és növekszik-e a kockázat.

Fotó: Unsplash

A kutatók megállapították, hogy az orvosi és technológiai fejlődésnek köszönhetően – beleértve a mesterséges megtermékenyítést és a petesejt-beültetést – az az életkor, amelyben a nők még szülőképesek, fokozatosan kitolódott.

Úgy tűnik, a gyermekszüléssel kapcsolatban az ötven az új negyven” – jelentette ki Ejal Seiner, a Szoroka kórház szülészeti és nőgyógyászati osztályának igazgatója, a kutatócsoport tagja.

A tanulmány során 242 771 szülést vizsgáltak meg, ezek közül 234 824 esetben (96,7 százalék) az anya negyvenévesnél fiatalabb volt. A fennmaradó szüléseknél a 40 és 50 közötti anyák és az 50 feletti anyák eseteit vetették össze.

Olyan tényezőket vizsgáltak, mint a koraszülés, a terhességi cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a császármetszés. Arra is figyeltek, hogy az újszülött milyen egészségi állapotban jött világra, mekkora volt a halandóság, és mennyire volt veszélyes a szülés.

A kutatók megállapították, hogy minden komplikációnak magasabb kockázata volt a 40 évesnél idősebb nőknél, mint a fiatalabbaknál. Ugyanakkor kiderült, hogy az 50 évesnél idősebb nőknél nem növekedett a kockázat a 40 és 50 közöttiekhez képest.

Sejner azonban hangsúlyozta, hogy a 40 éven felüli nők terhességét különös figyelemmel kell kísérni, az 50 éven felüliekére pedig még jobban oda kell figyelni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top