Baba

Babaváró hitel: akkor is megéri, ha nem vállalsz gyereket

Kiszámolták, hogy gyerek nélkül is kedvezőbb a babaváró hitel, mint a bankoknál elérhető személyi kölcsönök.

A 10 millió forintos babaváró hitel részleteiről többször írtunk. A Pénzcentrum most végzett egy érdekes számítást, amelyből az jött ki, hogy azoknak is megérheti a babaváró hitel, akik nem szeretnének gyereket.

A kölcsön egyik feltétele szerint ha 5 éven belül nem érkezik meg a gyerek, akkor a hitel teljes addigi kamattámogatását egy összegben kell kifizetni. A fennmaradó futamidőben a kölcsön az 5 éves állampapírok átlaghozamához viszonyított mértékben kamatozik.

Ötmilliós kölcsönnel, 9 éves futamidővel számolva havi 46 296 forintos törlesztőrészletre jön ki a babaváró hitel. Amikor eltelik 5 év, és nem jön a gyerek, akkor egy összegben kell visszafizetni a kamattámogatást, jelen esetben 677 ezer forintot. A kölcsön ezután – a mostani kondíciók szerint – 8 százalékkal kamatozik. 

Így a hitel végén a pár 1,25 millió forintot fizet ki az 5 milliós tőketartozáson felül (a kamatokon felül ebben benne van a kezességvállalási díj is). Ennyi a „költsége” a hitelnek.

Ami kedvezőbb, mint a hazai bankoknál elérhető személyi hitelek. Még a legolcsóbb ajánlattal is 1,35 millió lenne a pluszköltség a tőketartozáson felül, de bőven vannak 2 millió forintnál magasabb kamatköltséggel számoló ajánlatok.

Ráadásul a személyi hiteleknél a havi törlesztőrészlet nem maradna 50 ezer forint alatt (a babavárónál ez szabály), és csak rövidebb futamidőre lehet felvenni.

A cikk szerint mindez akár visszaélésre is lehetőséget ad, így akár szigorodhatnak is a babaváró hitel feltételei. Másrészt a személyi kölcsönöket jóval egyszerűbb igényelni, és általában kisebb összeget kérnek az ügyfelek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top