nlc.hu
Baba
5 kérdés, amit tegyél fel a nőgyógyásznak, ha terhes vagy

5 kérdés, amit tegyél fel a nőgyógyásznak, ha terhes vagy

Amikor az első látogatást teszed a nőgyógyásznál a pozitív terhességi teszt után, készülj fel kérdésekkel!

A terhesség nagy boldogság, de azért nem szabad teljesen elúszni a rózsaszín felhőben, muszáj praktikus kérdésekkel érkezni az első nőgyógyászati vizsgálatra. Már csak azért is, mert előbb-utóbb ezek a kérdések fel fognak merülni benned a terhesség során, és jobb, ha az orvos válaszol rájuk, nem pedig az internet.

1. Mennyit szabad hízni?

Bár sok helyen felbukkan a bűvös 10-12 kilós hízás, mint normális érték, de igazából a terhesség előtti súlyodtól függ, mennyi számodra az egészséges hízás. Nyilván ha nagyon vékony vagy, akkor több kilót szedhetsz fel, mint egy túlsúlyos kismama. A BMI indexed alapján az orvos megmondja, hogy milyen intervallumban kell tartanod az elkerülhetetlen hízást, hogy ne legyen belőle problémád.

2. Folytathatom az edzést?

Ha aktívan mozogtál terhesség előtt, vagy egy bizonyos edzéstípust csináltál, akkor érdemes rákérdezni, hogy ezt folytathatod-e terhesség alatt is, nehogy kárt tegyél magadban. Ha pedig nem mozogtál eddig, akkor a terhesség remek alkalom arra, hogy a testmozgást beiktasd a mindennapokba, mert a segítségével megkönnyítheted magadnak ezt az időszakot.

terhesség kérdés nőgyógyász

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash/Andrew Itaga)

3. Mit kell tennem az egészségügyi problémáimmal?

Mindenképpen mondd el az orvosodnak, ha van bármilyen egészségügyi problémád, amivel együtt kell élned. Legyen szó magas vérnyomásról, cukorbetegségről, allergiáról, szívbetegségről… mindent mondj el, főleg, ha még gyógyszert is szedsz rá. Ez utóbbi esetben a gyógyszereidet is írd fel egy papírra, és add oda a dokinak, hogy el tudja dönteni, szedheted-e tovább, vagy át kell váltani más, bababarát gyógyszerre.

4. Szedjek terhesvitamint?

És ha igen, melyik terhesvitamin a legjobb az orvos szerint? Annyi a reklám, annyiféle választási lehetőség van most már, hogy a legjobb az, ha a szakemberre hallgatsz és azt a vitamint szeded, amit ő ajánl.

5. Kit hívhatok fel a kérdéseimmel?

Ha fogadott orvosod van, akkor egyszerű a válasz, mert őt kell hívnod, ha aggódsz terhesség közben valamilyen tünet miatt, de ha állami rendelésre jársz, akkor kérj egy nevet és telefonszámot, akinek felteheted a további kérdéseidet. Fontos, hogy legyen egy kontaktod, aki megbízható információkat tud adni a terhességről, hogy ne zavarjon össze a rengeteg félinformáció és tévhit, ami a neten terjeng.

Ne félj kérdezni, az orvos is azért van ott, hogy neked zavartalan és minél könnyebb terhességed legyen, tedd fel neki bátran az összes kérdésedet!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top