A terhességi gyomorégés mellbevágó élmény, ha előtte sosem égett még a gyomrod, és sajnos ki is tarthat a szülésig, ezért érdemes felvértezni magad pár trükkel, hogy enyhíteni tudd a tüneteket.
Mitől van gyomorégésed?
Leginkább a terhességi hormonok okolhatók azért, hogy ez a tünet annyi terhes nő életét nehezíti meg. A hormon ellazítja a nyelőcső és a gyomor közti záróizmot, így könnyebben felszivárog a gyomorsav a nyelőcsőbe. Ezért aztán teljesen megszüntetni nem lehet, hiszen a terhességi hormonok kitartanak a szülésig, és ahogy előrehalad a terhesség, egyre kellemetlenebbé válhat.
Hogyan lehet megelőzni?
Vannak bevált házi praktikák, melyek segíthetnek a gyomorégés megelőzésében:
- kis adagokat egyél többször, ne háromszori nagy étkezésed legyen egy nap;
- igyál sok folyadékot az étkezések között;
- ne feküdj le evés után;
- kerüld a fűszeres, zsíros ételeket és a csokoládét.
Kegyetlenül hangzik, hogy pont a csokoládét kell mellőzni, és az sem egyszerű, hogy a kívánósság alatt nem ehetsz azt, amit csak akarsz, de a gyomorégés fájdalmasabb annál, hogy ne érné meg az áldozatot az elkerülése. Ha pedig már kialakult, ég a gyomrod, egy kis natúr joghurt, mandula vagy tej segíthet a helyzeten.
Ha viszont nagyon eluralkodik a gyomorégés, és köhögést, nehéz nyelést okoz, esetleg a székleted feketévé változik, akkor mindenképpen keresd fel az orvosodat. Meg úgy általában: ha bármi miatt aggódsz terhesség alatt, az a biztos, ha megkérdezed az orvost, abból nagy baj nem lehet.