nlc.hu
Baba

A terhességi boldogság

Boldoggá tesz a terhesség? Nem feltétlenül

Attól a pillanattól kezdve, hogy terhesnek érzed magad, egészen addig, amíg a kezedben tarthatod a babát, úgy tűnik, mintha érzelmi hullámvasúton ülnél. És ez teljesen rendben van.

A terhesség nem jár automatikus boldogsággal, sok esetben inkább hullámvölgyekkel van tele, ami kimerítő egy kismama számára. Az érzelmek széles skálája a terhesség alatt normális. Természetesen nem mindig könnyű terhesnek lenni, de ez nem jelenti azt, hogy ez egy nyomorúságos időszak lenne, és tehetünk aktívan is azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben – még ha gyakran egyáltalán nem rajtunk múlik a terhességi boldogság.

A külső körülmények is számítanak

A tanulmányok kimutatták, hogy az anyaságra készülő nők boldogabbak, ha:

  • feltétel nélkül szeretve érzik magukat;
  • vigaszt kapnak, ha szoronganak;
  • hitelesnek tartják a kapcsolataikat;
  • elégedettek a barátságaikkal (és kielégítő párkapcsolatuk van).

Vannak olyan külső körülmények is, amelyek a kutatások szerint befolyásolhatják az érzéseidet:

  • a terhesség szándékos volt vagy sem;
  • elkötelezett kapcsolatban élsz-e;
  • anyagi helyzet;
  • az érintettek életkora;
  • a már meglévő fizikai és mentális egészségi állapot.

Fontos észben tartani, hogy ha úgy tűnik, hogy a terhességgel kapcsolatos összes tényezőnek a boldogság felé kellene mutatnia, akkor sem baj, ha nem így érzed. Még ha a terhesség tervezett, akkor is előfordulhatnak vegyes érzések, és ez természetes, nem szabad magad ostorozni érte. Persze attól még, hogy a terhességed alatt valószínűleg érzelmi hullámvasúton ülsz, nem kell feladni a boldogságra való törekvést.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Hogyan lehetsz boldogabb?

Készülj a szülésre tudatosan!

Bár vékony a határ a szorongás és a felkészülés között, a terhesség alatt a hiteles információk segíthetnek megnyugtatni a lelkedet. A vajúdásra való felkészülés egyik előnye, hogy úgy érezheted, hogy a kezedben van az irányítás, ami határozottan boldogabbá tehet. Fontold meg, hogy dúla segítségét kérd a szüléshez, aki megoszthatja tapasztalatait és támogatását a terhesség, a vajúdás és a szülés során. Ha előre felkészülsz a vajúdásra, akkor tudatosan megtervezheted a közelgő döntéseket és kihívásokat, és csökkentheted a stresszt.

Menj masszázsra!

Az emberi érintés sokat segíthet, ha szomorúnak érzed magad vagy szorongsz. Az izomfeszültség enyhítésével és az általános egészségi állapot javításával a masszázsterápia is enyhít a lehangoltságon. Több kutatás kimutatta már az érintés jótékony hatását, és az előnyök a szülés utáni időszakban is folytatódhatnak, ha hangulatjavítóra van szükséged. Bónusz, hogy ha majd szoptatsz, a masszázs segíthet a tejtermelésért felelős hormonok termelődésében is.

Készítsd fel az otthonodat és a pénztárcádat!

Tanulmányok kimutatták, hogy az anya anyagi helyzete nagy hatással lehet arra, hogy mennyire érzi boldognak magát a várandóssággal kapcsolatban. Ha már a kisbaba születése előtt felkészíted az otthonodat és átnézed a pénzügyi lehetőségeidet, akkor nagyobb biztonságban érezheted magad, és magabiztosabb lehetsz abban, hogy képes leszel gondoskodni a babáról. A cselekvés és a terv készítése segíthet abban, hogy úgy érezd, ura vagy a helyzetnek, ami pozitívan befolyásolja a hangulatodat.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top