Baba

Mit ehet a kismama? Semmit!

Állapotosnak lenni és közben még arra is odafigyelni, hogy mit eszünk, talán a legnehezebb feladat akkor, amikor az anyánktól kezdve a védőnőig mindenki táplálkozási szakértő, és a másoddiplomáját kifejezetten a terhesség étkezéssel kapcsolatos veszélyeiből szerezte.

Mert az alap, hogy a kismama egyen rengeteg vitamint, rostot, húst, halat, zöldséget és gyümölcsöt, mindemellett fogyasszon sok tejterméket, mert abban sok a kalcium.

Tényleg ilyen sok mindent tilos ennie egy állapotos nőnek? (Fotó: Pixabay)

De közben semmiképp se érjen földben termő zöldséghez, mert toxoplazmózissal fertőződhet meg. Vannak persze, akik a macskát gyanúsítják, de mi van akkor, ha a kismama már eleve allergiás a macskaszőrre? Az én édesanyám macskaallergia mellett is meg tudott fertőződni toxoplazmózissal, amikor engem várt, kész szerencse volt a szerencsétlenségben, hogy így hét hónapra megszülettem, és három hónappal később makk egészségesen mégis hazamehettem a kórházból. A földdel érintkező zöldségre ezek szerint tényleg érdemes odafigyelni, na de mit lehet még tenni az alapos mosáson, tisztításon, pucoláson és főzésen túl?

Földben termett?!

Amikor azt olvasom, hogy egy kismama ne érintsen meg semmilyen földben termő zöldséget, az meg aztán eszébe se jusson, hogy meg is eszi őket, olyankor azért mindig eltátom a számat. Akkor mégis mi a fenét egyen? Fán termő zöldségeket? Oké. Például?

A barátnőm állapotos, és az orvosa szerint kerülnie kell a cseresznyét. Még szerencse, hogy október van, így ez nem okoz akkora problémát. Nyilván van egy egyenszöveg, amit minden kismamának felmond tizenötezer forintért per alkalom, és a cseresznye az esetek mondjuk tíz százalékában aktuális is. Az epret kerülni állítólag különben is evidencia, ezért csak nagyon kicsi betűkkel merem leírni, hogy amikor én a fiammal voltam terhes, akkor két hétig epren éltem. Jólesett a 30 fokban reggelire, ebédre, vacsorára. Nem vagyok allergiás rá, és a gyerek se lett az. Ha viszont akkor nem ehettem volna epret, akkor vége lett volna a világnak, ebben biztos vagyok!

A védőnő szerint ha nem muszáj, akkor jobb inkább elhagyni a paradicsomot is. Végül is semmit se muszáj, de nyáron olyan finom a paradicsom. Illetve most is nagyon finom az a kis apró, tűzpiros koktélparadicsom, amit reggelire szoktak enni a terhes nők a fehér kenyérhez. Természetesen teljes kiőrlésűt ennének, ha tehetnék, hiszen eszükbe se jut a sok finomított szénhidrát, de most éppen baj van a Magyarországon termett búzával. Az abból készült teljes kiőrlésű liszttel pedig különösen. Marad a fehér.

A tudatos kismama a tejterméket is gondolja át – sok kalcium ide vagy oda –, hiszen a tejet a szarvasmarha adja, méghozzá azután, miután a saját borját elszakították tőle. Igazán nem szép dolog pont egy várandós nőnek elinni a bocik elől egy másik anya anyatejét.

A tengeri halra vonatkozó tilalmat talán megértem. Nincs tengerünk, tehát a friss hal se lehet elég friss. Nem szabad enni, főleg nem nyersen, lőttek a jó kis szusinak. Egy kis vigasz talán, hogy némelyek szerint nyers halat olyan frissen se szabad, amikor még szinte mozog. Ezt a japán anyukák tudják vajon?

Tilos az összes penészes sajt, a camembert-től kezdve roquefortig. Mert finom. Vagy ha nem ezért, akkor azért, mert liszteriózist kaphatunk a pasztörizálatlan tejből készült sajtoktól. Nyugalom, a boltok polcain csak pasztörizált tejből készült tejtermékeket találni, a házi sajtosoknál kapható néha csak pasztörizálatlan tej, abból pedig elég macerás otthon penésszel érő sajtokat gyártani.

Hogy kéri a steaket?

Csakhogy nem lehetünk eléggé óvatosak, ugyanis a lisztéria ott figyel a pástétomokban, a nem teljesen átsütött steakben és a joghurtos italokban is, legalábbis a gyerekorvos szerint. Jaj, istenem, milyen lehet egy teljesen átsütött steak? Inkább lettem volna vegetáriánus akkor, de mit is csinálhattam, ha pont állapotosan megőrültem a marhahúsért? Steaket ettem. Vegetáriánus mégse lehettem, hiszen a zöldségek a földbe teremnek, és tudjuk, az milyen veszélyes! Ezek után a gyümölcsök is meglehetősen gyanúsak.

sütőtök, zöldség, nő

A földben termett zöldségek is veszélyesek lehetnek (Fotó: Pixabay)

A jó tejtermékek szinte mind tiltólistán, és hát ki akar kilenc hónapig túrón élni, esetleg hozzá egy kis UHT tejet inni? Vagy maradjon a szigorúan olasz lisztből készült tészta extra szűz olívaolajjal? Á, szó sem lehet róla, hol maradnak akkor a vitaminok, a rostok, a hús, a hal, aminek a magas Omega-3 tartalma jót tesz a születendő gyerek agyának, a zöldség és gyümölcs, a sok tejtermék, amiben olyan sok a kalcium?!

Meg sem lepett, hogy tilos a nyers tojás. Különben sem élek vele, legfeljebb nincs házi majonéz, mindenki kibírja, főleg, ha ég a gyomra, márpedig az mindennapos a kismamáknál. Na de akkor nincs tatárbifsztek se, hiszen az hatványozottan veszélyes, van, ahol kerül bele tojássárgája, de nyers hús mindenképp. Oda a rozé kacsamell is, azt is át kéne sütni a marhával együtt. Kár érte, de talán még ez is elviselhető. Viszont az, hogy kilenc hónapig tiramisu sincs, az már mindennek a teteje! Egyébként ritkán eszek tiramisut, de amikor határozottan tilos volt, akkor nyilván mindennap többször eszembe jutott.

Főleg az epres tiramisu. Földben termett gyümölcs, nyers tojásos krémmel. Ez veszélyes!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top