Baba

A kialvatlanságtól borzalmas anya lettem

Az anyaság egyik legnagyobb kihívása kétségtelenül az évekig tartó kialvatlanság.

A baba születésétől kezdve alig alszunk. Vannak szerencsésebb anyák, akiknek csak egy-két évig tart a kialvatlan állapot, de sokunknak olyan gyerek jut, aki valamiért éjjel akar bulizni iskoláskoráig. Ha pedig nem alszik az ember, akkor bizony morcos lesz. Ha sok évig nem alszik, akkor már azt hiszi, a személyisége részévé vált a morcosság.

Carla Naumburg két éven belül szülte két lányát, ami azt jelentette, hogy évekig nem aludt rendesen. Leírta, hogy milyen horror volt számára ez az időszak, és hogy mennyire türelmetlen és szerinte borzalmas anya lett a kialvatlanságtól.

„Nem tudok jól működni, ha nem alszom rendesen. Erre kellett rájönnöm anyaságom tíz éve alatt. Ha nem alszom, akkor nagyon türelmetlen vagyok a gyerekeimmel.

Mielőtt megszülettek a lányok, remek alvó voltam. De aztán két éven belül kétszer szültem, ami mindent megváltoztatott. Már amikor a lányok nagyjából aludtak éjjelente, akkor is heti egyszer minimum felébresztettek éjszaka, ami pont elég volt ahhoz, hogy sose múljon el a kimerültségem. Évekig azzal hitegettem magam, hogy csak elég kávé és cukor kell, majd túlélem valahogy, az anyaság már csak ilyen, de nem volt igazam. A kimerültségtől ideges, türelmetlen lettem, minden apróságra azonnal ugrottam.

kialvatlanság anyaság türelmetlenség

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Megijesztett, hogy milyen borzalmas anya lett belőlem, a gyerekeimhez már többet szóltam emelt hangon, mint kedvesen. Ezért aztán minden létező tanácsot elolvastam arról, hogyan tudnék hatékonyan, minél pihentetőbben aludni, hogy visszanyerjem a régi önmagamat.

1. Egyszerre egy dolgot csinálok

Érdekes, de ez nagy hatással van a türelmetlenségemre. Gyerek mellett persze nagyon nehéz megvalósítani, hogy ne szakadjon ezerfelé az anya, de rászoktattam magamat. Mert ha több feladatot akarok elvégezni egyszerre, az agyam háromszor annyira gyorsan fárad, ami pedig azt jelenti, hogy hamarabb jön az idegeskedés és kiabálás.

2. Őszinte vagyok

Őszintén elmondom mindig a gyerekeknek, hogy miért vagyok türelmetlen. Beszélgetünk az alvásról, és hogy milyen fontos ahhoz, hogy megőrizzem a józan eszemet. Így legalább tudják, hogy nem velük van a baj, ha kiabálok, hanem általában csak fáradt vagyok.

3. Kíméletes vagyok magammal

Ha nem tudok jól aludni éjszaka, akkor emlékeztetem magam rá reggel, hogy durva lesz a nap, és hogy könnyebben elvesztem a fonalat, ha valamit csinálnak a gyerekeim. Aznap nem várom el magamtól, hogy megközelítsem a tökéletes anyaságot, csak sodródom az árral, és sűrűn megbocsátok magamnak.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top