nlc.hu
Baba

Az alvásmegvonás hatásai

A kialvatlanság kinyírja a szülőket és a házasságot

Az alvás egy darabig luxus a baba születése után, etetések, pelenkázás, hasfájás, orrszívás… nagyon mozgalmas a szülők éjszakai élete egy csecsemő mellett. De még a csecsemőkorból kilépve sem múlik el teljesen az alváshiány.

A szülők kialvatlansága nem korlátozódik a babakorra, egy 2019-es tanulmány  azt találta, hogy a szülők átlagosan hat évig számíthatnak rossz alvásra a gyerek születése után. Ez a fajta hosszú távú, rendszeres alvásmegvonás megviseli a szervezetünket – szorongóvá, depresszióssá és egyszerűen csak rosszkedvűvé tesz, nem is beszélve arról, hogy növeli számos krónikus egészségügyi probléma kockázatát.

Alvás nélkül elszabadulnak az érzelmek

Szerencsére a gyerekek végül megtanulnak aludni normálisan, és a szülők is visszakapják az éjszakákat, de amikor a sűrűjében vagy, és minden éjjel csak néhány óra megszakított alvásból tudsz gazdálkodni, az nemcsak a testet, hanem a mentális egészséget is kikezdi. A Montanai Állami Egyetem kutatói nemrég publikáltak egy tanulmányt, amely számszerűsíti, hogy mit tesz az alváshiány a mentális állapotunkkal, amely alapján nyugodtan kimondhatjuk, hogy alvás nélkül pocsék lesz a hangulatunk, úgyhogy mielőtt arról döntenénk, hogy boldogtalan-e az életünk, előbb jól ki kell pihenni magunkat. Ez azért fontos, mert a házastársi viták ezekben a kialvatlan időkben gyakran forognak a boldogtalanság kérdése körül, ami akár a válás gondolatához is elvezethet.

A Fatherly cikkében elemzett átfogó tanulmányban 50 év alatt végzett 154 tanulmány 5715 alvásmegvonásban szenvedő résztvevőtől származó adatait vetették össze. A Cara Palmer, Ph.D. által vezetett kutatócsoport olyan tanulmányokat vizsgált, melyek során az alanyoknak hosszú ideig kellett ébren maradniuk, míg más tanulmányokban a résztvevőket rendszeresen felébresztették az éjszaka folyamán, vagy csak arról gondoskodtak, hogy ne aludjanak annyit, mint szoktak. Minden tanulmány legalább egy hangulattal vagy érzelmekkel kapcsolatos tényezőt vizsgált, a résztvevők értékelték hangulatukat, szorongás- vagy depressziószintjüket, illetve érzelmi reakcióikat.

Nem meglepő az eredmény: a kutatók megállapították, hogy az alvásmegvonás minden típusa negatív érzelmi reakciót eredményez – a válaszadók kevesebb örömről, boldogságról és elégedettségről, valamint több szorongásos tünetről számoltak be.

„Ez még a rövid alvásveszteségek után is előfordult, például egy-két órával később maradtak fent a szokásosnál, vagy csak néhány óra alvásmegvonás után” – mondta Palmer a közleményben. A kutatók megállapították, hogy az alváshiány bármilyen formája, a megvonástól a korlátozásig, rontotta az emberek hangulatát. Röviden, az alvás bármilyen fokú csökkenése okozhat fokozott szorongást, depressziós tüneteket és hogy sebezhetőbbé tesz az érzelmi ingerekre – például ha a párunk felhajtva hagyja a vécéülőkét, vagy elfelejti kivinni a szemetet.

Forrás: Getty Images

Forrás: Getty Images

Hogyan élje túl a házasság az alváshiányt?

Rengeteg tipp és trükk létezik, hogy az alváshiány okozta fájdalmat kevésbé tegyük szörnyűvé: a testmozgás, a kávé, a folyadékpótlás és természetesen a szunyókálás segíthet átvészelni a napot alvás nélkül. De az alvásmegvonás halmozott hatása – mint amilyet például a kisbabás szülők tapasztalnak – az érzelmi állapot mellett az önszabályozási képességekben is kárt tesz. Azaz könnyebben ugrunk a másik minden apró hibájára.

Yael Schonbrun pszichológus a Fatherlynek elmondta, hogy amikor szülői nézeteltérésekről van szó, „az érzelmeink vezetik a buszt”. Ha ezt hozzáadjuk egy beteg, fogzós vagy ébren lévő gyerek gondozásával töltött egész éjszakához, akkor nem meglepő, hogy olyan dolgokon is kiakadunk, amik utólag visszatekintve semmiségnek tűnnek. Bár a veszekedések nem teljesen elkerülhetőek, és köztudottan nehéz későbbre időzíteni egy vitát, amikor mindenki kipihentnek érzi magát, de a szakember szerint néhány alapszabály betartása, még a kimerültség kellős közepén is sokkal könnyebbé teheti az életünket:

  • Vitatkozás közben koncentrálj az adott problémára.
  • Ne feledd, hogy a nagy vitákat, ha nem sürgősek, még akkor is félreteheted, ha épp a vita közepén tartasz, különösen, ha már eleve rossz a hangulatod, és tudod, hogy nem a legracionálisabban fogsz viselkedni.
  • Emlékeztesd magad, hogy ha te fáradt vagy, nagy valószínűséggel a partnered is az. A szülői munka kemény munka: adjatok egymásnak egy kis időt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top