Baba

Kiderült, hogy nem a kisgyerekes szülők a legboldogabbak

Nem túl boldogok a kisgyerekes szülők egy tanulmány szerint, de eljön majd az ő idejük is!

Amikor már kirepülnek a gyerekek, gyakran mondogatják a szülők, hogy mennyivel jobb volt minden, amikor még kicsik voltak. Most kiderült, hogy ez nem igaz, egy új tanulmányban azt találták, hogy akkor érnek el a legboldogabb szakaszba a szülők az életükben, amikor már nem laknak otthon velük a gyerekek.

Az továbbra is igaz, hogy boldogabbak azok az emberek, akiknek van családjuk, ezt nem vitatják a kutatók, azonban az új felfedezés szerint a szülők örülnek, ha kirepülnek a gyerekek, és nem sírják tele a párnájukat az üresfészek-szindróma miatt.

A vizsgálat során európai országokból válogattak össze 55 ezer, 50 évnél idősebb szülőt, és az eredményekből tisztán látszik, hogy onnantól, hogy a saját lábukra álltak a gyerekek, elégedettebbek a szülők az életükkel, és kevésbé depressziósak.

szülők gyereknevelés boldogság

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

Egy másik tanulmány pedig négy évtizednyi adat elemzésével hasonlította össze az üresfészek-szindrómás és a kisgyerekes családokat, amiből az derült ki, hogy az üres fészkes szülők öt-hat százalékkal boldogabbnak mondták magukat, mint a kisgyerekesek.

A további vizsgálatok során azért az is kiderült, hogy a kisgyerekesek nem is igazán a gyerek miatt kevésbé boldogok, hanem azért, mert ritkán áll a háttérben egy egészséges, támogató párkapcsolat, ami bizony kicsi gyerek mellett még nagyobb teher mindkét szülő számára.

Ahogy nőnek a gyerekek, egyre kevesebb a kötelesség körülöttük, ez pedig jót tesz az anyák és apák boldogságérzetének, amikor pedig önállóak lesznek a gyerekek, nem magányossá válnak a szülők, hanem élvezik, hogy van idejük saját magukra. Ehhez az állapothoz azonban arra is szükség van, hogy a szülők és a gyerekek kapcsolata jó legyen, és támogassák egymást, mert így a szülők abban a tudatban élvezhetik a szabadságukat, hogy a gyerekeik segíteni fogják őket, ha szükségük lesz rá öregkorukban.

Mindez remek hír mindenkinek, aki esetleg épp el lenne keseredve, mert a három kicsi gyereke háromfelé sikítozik, és egyik sem akarja megenni a borsófőzeléket. Kitartás, eljön még a mi időnk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top