Baba

Jogosan féltékeny az apa a gyerek születése után

Az apák sokszor érzik azt a szülés utáni első időszakban, hogy kimaradnak a család életéből.

Nem véletlenül féltékenyek az apák az első pár hónapban a babára és anyára, ez természetes jelenség, és senki sem hibás miatta.

Sarah Schoppe-Sullivan pszichológus professzor szerint ez a fajta kimaradás és féltékenység biológiai okokra vezethető vissza. Az anyák úgy vannak programozva, hogy az első időkben összenőjenek a gyerekkel, elsődleges feladatuk az, hogy életben tartsák, ami miatt az apák tényleg kimaradnak a családi élet nagy részéből.

„Az apa érezheti magát úgy, hogy kihagyja őt az anya a szülői feladatokból, mintha nem engedné közel a saját gyerekéhez. Nem az anya önzősége miatt van ez, hanem csak fut a biológiai program, ami lezárja a kapukat a gyerek körül.”

apa féltékenység újszülött

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy ez nem egy rossz dolog, de fontos, hogy amint észlelik a szülők a problémát, ne sértődéssel reagáljanak, mert az csak még nagyobb szakadékot ékel az apa és a baba közé. Úgy lehet feloldani jól a helyzetet, ha az anya hajlandó elengedni a teljes irányítást, és a gyerek körüli gondozási feladatokba bevonja az apát is, hogy építeni tudja a kötődést a babával.

Amikor pedig már nagyobb lesz a gyerek, akkor el kell fogadni, hogy ő választja ki, melyik szülőre van épp szüksége.

Néha a gyereknek biztonság kell, ezért az elsődleges gondozójához fordul. Máskor pedig kalandra vágyik, és megy a másik szülőhöz.

Általában az elsődleges gondozó az anya, a kalandos az apa, ami teljesen rendben van, ez nem jelent egyenlőtlenséget. A féltékenység ebben az esetben is felütheti a fejét, de inkább az anyában, aki úgy érzi, minden felelősség az övé, míg apa csak bolondozik a gyerekkel. Pedig mindkét szerep ugyanolyan fontos a gyerek számára, a szakember szerint kifejezetten jó neki, ha tisztán átlátható, hogy melyik szülő tud az épp felmerülő szükségleteire megoldást találni.

Mindehhez pedig nyílt, őszinte kommunikáció és egymás tisztelete szükséges a szülők között. Apa mondja el, ha kihagyva érzi magát. Anya tisztelje apa érzéseit és próbáljon megoldást találni vele közösen. Apa tisztelje anya biológiai programját, ami vezeti a csecsemőgondozásban. Csak ezen az úton maradhat egészséges a kapcsolat, és épülhet zavartalanul a kötődés a babával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top