Baba

„Rólad van szó, te rohadék!” – verekedő szülők és a fejtetű

A fejtetűről szóló óvodai vagy iskolai üzenetnek egy család sem örül. És van, amikor a verekedésig fajul a tetűhelyzet.

Vannak elővigyázatosabb szülők, akik a tetűszezonban mindig lekezelik a gyerekük haját megelőzésképpen, és hát ott vannak azok a szerencsétlenek, akiknek épp tetves a gyerekük. Egy gyerekközösségben elég nehéz a tetűt éveken át megúszni, főleg hosszú hajú kislányokkal. A tüsi hajú kisfiúknak sokkal jobbak az esélyeik ebben az esetben.

Tetvek miatt verekednek a szülők

Tavaly júniusban az egyik pesti óvodában a szülők majdnem tettlegességig fajuló vitában próbálták megoldani a hónapok óta újra meg újra visszatérő fejtetűhelyzetet. A történetet egy nevét elhallgatni kívánó anya mesélte el, nevezzük Dórának. Dóra kislánya tavaly volt középsős. Egyik este egy üzenet érkezett az óvónőtől a közös szülői levéllistára, hogy a védőnő fejtetűt talált a csoportban, ezért megkéri a szülőket, hogy mindenki figyelje a gyerekek haját, és ha lehet, mossák meg tetűellenes samponnal a gyerekek fejét.

„Ezek az üzenetek viszonylag rendszeresek voltak, minden évben érkezett vagy olyan, hogy a csoportban találtak tetves gyereket, vagy olyan, hogy a másik csoportban, ezért figyeljünk jobban. Nem is volt vele soha semmi gond. Ahogy jött, úgy rendszerint el is tűnt a tetű.”

Forrás: Fortepan

Tavaly viszont a figyelmeztetés után három kislány is tetves lett, és az egyik anya egy igencsak bántó hangvételű levelet küldött a listára, amiben felszólított minden „nehéz felfogású szülőt”, hogy használják a tetűirtó szereket. Erre a legtöbben nem reagáltak, de páran azért megeresztettek egy-egy egyetértő e-mailt.

Aztán eltelt egy újabb hét, és a szülők arról kezdtek beszélgetni az öltözőben, hogy valaki megint tetvesen jött az óvodába, mert az anyja csak reggel vette észre, és már nem tudta lekezelni a gyerek fejét, így újra mindenki el fogja kapni.

Ezt az információt a gyerekek egymás között terjesztették, és hamar eljutott a szülők fülébe is.

Másnapra – annak ellenére, hogy senki nem lett tetves – az öltözőszekrényeken megjelentek a kinyomtatott felhívások arról, hogy senki ne hozzon tetves gyereket óvodába. Egy szülő azonban nem állt meg itt, hanem vastag piros filccel ráírta az egyik ilyen papírra, hogy „rólad van szó, te rohadék!” Persze a nevét nem vállalta, akit pedig meggyanúsítottak, az sírva fakadt délután, amikor a gyerekéért ment az oviba.

Bevallom, nekem még az is eszembe jutott, hogy az óvónők voltak, hiszen nekik napközben látniuk kellett ezt a borzalmat, mégsem szedték le.

Újabb pár nap múlva kiderült, hogy abban az iskolában is tetűjárvány van, ahova a legtöbb óvodás testvére jár. Annak ellenére, hogy senki nem lehetett biztos benne, hol ütötte fel a fejét eredetileg a bogár, mindenki az óvodásokat gyanúsította.

Délután az egyik apa arra ment ki az oviból, hogy az autója meg van karcolva, és ugyanaz a felhívás van az ablaktörlő alatt, ami a szekrényekre is kikerült.

Persze senki nem látott semmit. Ekkor az óvodavezetés jónak látta összehívni egy szülői értekezletet, ahova meghívták a kerületi védőnőt és a gyerekorvost is. Mindkettő azzal kezdte a mondandóját, hogy senki nem tehet arról, ha a gyereke tetves lesz, és arról sem, ha ezt a tetűt a gyerek beviszi a gyerekközösségbe. Egyszerűen lehetetlen megakadályozni az ilyesmit.

Forrás: Fortepan

„Tíz percig tartott a nyugalom, majd a szülők egymásnak estek. Először még mindenki szót kért, illetve olyanokat mondott, hogy nem szeretne megbántani senkit, de… Pár perc múlva viszont már névvel aláztak meg szülőtársakat, ordítottak egymással, különösen az anyák, de volt olyan apa is, aki beszállt a szájkaratéba, hogy védje a feleségét.

Az óvónő hiába próbálta csillapítani a szülőket, elszabadult a pokol.

Amikor elindultunk haza, két apa összeverekedett az utcán, miközben alpári stílusban kiabáltak egymásra mindenfélét úgy, hogy minden harmadik szavuk a tetű volt, amit egymásra alkalmaztak. Filmben talán vicces lett volna.”

Péntekre bezárták az óvodát, minden ágyat, pokrócot és ágyneműt fertőtlenítettek, és ezt kérték a szülőktől is. A tetű egy időre eltűnt az óvodából, de egészen biztos, hogy egy éven belül újra felbukkan majd. A gyerekeket viszont annak ellenére nagyon megviselte a szülők viselkedése, hogy nem voltak szemtanúi a történteknek, csak az otthoni sugdolózásokból, egymástól szerzett félinformációkból tájékozódtak. Vannak olyan apukák és anyukák, akik hónapok óta nem köszönnek egymásnak, pedig a gyerekeik egymás mellett öltöznek minden reggel és délután, és őket egyáltalán nem érdekli sem a tetű, sem a szülők vitája. Ők csak játszani szeretnének, vakaródzás nélkül.

Mit mond az orvos?

„A legfontosabb, hogy nem elég csak a gyereket kezelni, az egész családnak hajat kell mosnia tetűirtó szerrel, akkor is, ha nem látunk a hajukban tetűt vagy serkét – mondja dr. Kovács Miklós, a Bethesda Gyermekkórház részlegvezető főorvosa. – A tetvek kizárólag a hajas fejbőrön képesek szaporodni, egyéb szőrzetben nem telepszenek meg tartósan. Sajnos élelem nélkül is több napig életben maradnak, és képesek hajas fejbőrt keresve »vándorolni« is. A legkönnyebben a tarkótájékon, illetve a fülkagylók mögötti területen vehetjük észre őket, főleg a hajszálak tövénél, de bárhol előfordulhatnak a hajban.

Az tetvek körülbelül egy hónapig élnek a hajban, és naponta három-tíz petét, azaz serkét raknak. Ezek hétnaponta »kelnek ki«, és újabb egy hét után válnak ivaréretté.

A serkék igen ellenállók, csak néhány tetűirtó szer képes kiirtani őket, és a haj bármely részén előfordulhatnak. Mind az érett tetveket, mind a serkéket nehéz észrevenni, mert aprók, és a színük miatt is beleolvadnak a környezetükbe. A tetvek sokszor egészen áttetszők, nem feketék.

Forrás: Fortepan

60-65 Celsius-fokon mind a tetvek, mind a serkék elpusztulnak, ezért a ruhákat és az ágyneműt érdemes magas hőmérsékleten átmosni. Ezzel egy időben érdemes minden hajjal érintkező eszközt is forró vízzel fertőtleníteni, illetve alaposan felporszívózni, és a porzsákot kidobni.”

Mit mond az óvónő?

A Zuglóban dolgozó óvónő, Judit szerint tévedés azt hinni, hogy csak koszos hajban jelenik meg fejtetű. „Ez annyira nem így van, hogy a rovar kifejezetten szereti a tiszta hajat, és mindenkin egyforma eséllyel megtelepedhet, legyen az óvódás vagy akár az óvó néni. Jómagam harminc év alatt ötször is tetves lettem az óvodában, igaz, főleg régebben, amikor a megelőző szerek még nem voltak ennyire jók, mint manapság. Elsősorban a csípés miatti viszketést vehetik észre a szülők. Ha a gyerek vakaródzik, nézzük meg a haját. Érdemes beszerezni egy úgynevezett sűrű fésűt, és ezzel átfésülni a gyerek haját.

Erős fénynél, fehér papírlap vagy a fürdőkád felett figyeljük meg, hogy kiesik-e valami a hajból, a fésűt pedig minden húzás után töröljük bele egy papírtörlőbe, majd azt is ellenőrizzük.

Mivel a tetű folyamatos mozgásban van, ha nincs túl sok belőle, nem mindig lehet észrevenni. Amennyiben a gyerek bőre piros a füle mögött vagy a tarkóján a sok vakaródzástól, szinte biztosak lehetünk benne, hogy tetves. Mindig tartsunk otthon tetű elleni sampont, vagy spray-t, és azonnal kezeljük le a hajat. Ha az óvodából jelzés érkezik tetűről, akkor is érdemes az egész családnak megelőzésképp párszor tetű elleni szerrel lekezelnie magát. És a legfontosabb: a tetű egyáltalán nem szégyen, de kötelesek vagyunk róla értesíteni a közösség tagjait, és mindent megtenni a kiirtása érdekében” – teszi hozzá Judit.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top