Baba

A Szuperdada segít: miért nem alszik már ez a gyerek?

Az örök nagy kérdés, hogy mikor alszik már el a gyerek és miért nem alszik el időben? Jo Frost, a Szuperdada segít.

Jo Frost, azaz ahogy a magyar tévéből megismerhettük, a Szuperdada Anglia egyik legismertebb gyereknevelési szakértője. Bár saját gyereke nincs, de számtalan gyereket nevelt már fel bébiszitterként 20 év alatt, és pont ezért szeretjük: hiteles és gyakorlati tanácsokat ad, amiket a saját tapasztalataiból tanult meg.

Most újra elindult a Supernanny című sorozata, melynek kapcsán megosztotta a szülők legnagyobb problémájára, a gyerekek alvásproblémájára adott tanácsait.

„A gyerek alvása leginkább a szülők következetességén múlik. Legyél következetes és alakíts ki egy kiszámítható esti rutint. Egy gyereknek az kell, hogy biztonságban érezze magát. A szülőktől kiszámítható viselkedést vár, az alvás körüli rutinnal pedig megalapozod a biztonságérzetet számára. Mivel alvás közben érzi a legsérülékenyebbnek magát, ezért olyan fontos, hogy biztonságos környezetben hajtsa álomra a fejét.

Jo Frost, azaz a Szuperdada meseolvasás közben (Forrás: Ben A. Pruchnie / Getty Images)

Ha egy rendes esti rutint kialakítasz, melyben tudja a gyerek, hogy mi vár rá pontos sorrendben, akkor egy idő után természetes lesz számára, hogy az utolsó lépés után alvás jön, és ellenállás nélkül le fog feküdni. Sőt, annyira megszokja a rutint, hogy várni fogja a fektetés idejét, mert abban az egy órában, amíg fürdetik, mesét olvasnak neki, megkapja a szülők osztatlan figyelmét, amit nem zavar meg mindenféle kütyü, munka vagy a tévé.”

Ehhez persze az kell, hogy legyen egy óránk este szabadon, amit csak a gyerekkel és a fekvéshez készülődéssel tölthetünk. Sok esetben épp az időhiány akadályozza meg a szülőket abban, hogy rendes esti rutint alakítsanak ki, ami aztán ahhoz vezethet, hogy a gyerek még éjfélkor is a fejükön ugrál. Jo Frost erre csak azt tudja javasolni, hogy ha időszűkében vagyunk, akkor át kell szervezni a fektetés érdekében a napot.

„Gondold át, mire lenne ahhoz szükség, hogy az esti rutin megvalósuljon. Lehet, hogy az esti főzést kell máskorra rakni, vagy későbbre, a fektetés utánra eltolni a napi edzést? Olyan megoldásban is érdemes gondolkodni, hogy az apával naponta felváltva végzitek az esti rutint, így jut is és marad is idő másra esténként. Ne kellemetlen kötelességként tekints a fektetésre, hanem inkább minőségi időnek éld meg, amit a gyerekeddel tölthetsz. Így könnyebben elenged majd a gyerek alváskor, mert megnyugszik, hogy elárasztottad a figyelmeddel, megbizonyosodik róla, hogy a szülei még mindig szeretik, és ott lesznek akkor is, amikor felébred reggel.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top