Baba

Melyik volt az a nagyon okos, aki megszüntette az ovi körül a járdát?

Álljon elő az a tervező, aki jónak látta, hogy autók között kelljen az ovisokkal kommandózni!

Melyik pillanatban tűnhetett jó ötletnek az, hogy az óvoda körüli járdát egy tollvonással megszüntessék, és a helyére bokrokat ültessenek, ezzel terelve a gyalogos forgalmat az autók közé? Egy óvodánál. Ahol hároméves gyerekek szaladgálnak, kismotoroznak, ötévesek mennek az orruk után, és bármikor kiszaladnak az autó elé, ha kiesik a kezükből a labda/plüssállat/tetszőlegesen hurcolászott kedvenc játék.

Az óvoda körül persze nem négysávos főút van, nagyjából csak a szülők jönnek arra autóval, de az autó, az a szülő kezében is autó, ő sem figyel oda mindig más gyerekére, elindul úgy a parkolóból, hogy vezetés közben még a táskájában turkál, és máris kész a baj.

Minden reggel a frász kerülget, amikor viszem a gyereket az oviba, és szidom mindenkinek a felmenőjét, aki szerint jó ez így, hogy nincs járda, ahol biztonságban mehetnének az ovisok.

A történet tavaly nyáron kezdődött, gondolom, a választások miatt lett hirtelen annyi felújítás a kerületben, nem is akkora baj ez, örülök én is, ha rendezett környezetben oviskodhat a gyerekem. A tervezés része viszont katasztrófa, nem értem, hogy nem tettek még felelőssé valakit érte. Mert nyilván van ott fenn egy építész, úttervező, akárki, aki kézben tartja az útfelújításokat, jobb esetben egy egész csapat dolgozik a terveken ilyenkor, hogy lehet, hogy egyiknek sem tűnt fel, hogy így nem marad az ovi körül járda? Vagy legalább egy kis gyalogos sáv, ahol libasorban közlekedhetnénk anélkül, hogy félteni kéne az életünket.

óvoda biztonság felújítás

Képünk illusztráció (Forrás: Unsplash)

Minden áldott reggel és délután, oviba jövet-menet utálok minden autóst és mindenkit, aki ezt a tervet engedte megvalósítani. Nem tudom, történt-e már baleset emiatt, de az biztos, hogy az én stressz-szintemnek nem tesz jót, az egekbe emelkedik minden alkalommal, amikor arra kell vinni a gyerekemet, a szívroham fog elvinni, amiért ugrálnunk kell az autók elől.

És az autós joggal megy az úttesten, joggal van felháborodva, hogy mit császkálunk ott, de hát hol menjünk?

Másszunk be a bokrok közé, amik a járda helyére kerültek? Végül is, játszhatnánk nindzsásat, akadályfutósat, távolugrósat, a gyerek biztos értékelné – én már kevésbé. Fél éve járunk így oviba, gyötrelem reggel és délután. Megoldás nincs. Bár az óvoda és a szülői munkaközösség is jelezte az önkormányzat felé, hogy nincs ez így jól, még javaslat sem érkezett arra, hogyan lehetne megszüntetni ezt a veszélyes állapotot az ovi körül.

Mondjuk szerintem úgy, hogy kitiltják onnan az autókat. Milyen egyszerű lenne, nem kell fekvőrendőrökkel bohóckodni, átépíteni, csak kitenni egy nagy táblát, hogy tilos oda behajtani. Meg lehetne állni az ovihoz közel, van mindenkinek két szép lába, aki oda jár, senkinek nem lett még baja attól, ha sétált húsz métert az óvodáig. A mai világban nyilván eretnek gondolat, hogy lépni kelljen hármat, amikor van autó is, de a gyerekek testi épségének érdekében igazán megérné elgondolkodni rajta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top