Aktuális

Elvehetik az óvodákat az önkormányzatoktól

Ehhez pedig csak jogalkotói akarat kell.

Már a tavalyi  helyhatósági választások előtt felmerült, most pedig úgy tűnik, újra napirendre került a lehetőség, hogy a  kormány elvenné az önkormányzatoktól az óvodákat – értesült a Narancs.hu

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint ehhez csak jogalkotói akarat kell. Úgy véli, az óvodák helye ezek után is meglenne, hiszen a Belügyminisztérium oktatási osztályát kibővítették. Az alelnök szerint az óvodák államosításával is az egyes társadalmi és szakmai csoportokat próbálják megosztani. Mindemellett az is elképzelhető, hogy egy idő után a bölcsődék is sorra kerülnek majd.

óvoda játék gyerekek

(Illusztráció: Unsplash)

A szakember hozzátette, a hatévesek kötelező beiskolázásáról szóló törvényt azért hozták létre, hogy a felszabaduló helyeket fel lehessen tölteni az óvodaköteles háromévesekkel. Erről viszont úgy hozták meg a jogszabályt, hogy társadalmi vitát nem folytattak, csak bizonyos szervezetek véleményét kérték ki. Mindennek következményeképp 30 százalékkal nőhet az első osztályba beiskolázottak száma, Közép-Magyarországon viszont ehhez nincs elég tanterem és pedagógus, így akár össze is omolhat a rendszer.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top