Baba

Már megint nem lehet kapni a fontos babavitamint

Két év alatt most harmadszor fogyott ki a patikákból a Konakion.

Megint K-vitamin-hiány van az országban. Két év alatt harmadjára fogyott el a patikákból a szájon át adható Konakion-injekció – írja az Infostart.

Póta György,Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke elmondta: a készítmény gyártója nem képes folyamatos ellátást garantálni, emiatt pedig az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) sem tud annyi beszerezni a szájon át beadható babavitaminból, ami elegendő lenne a magyar lakosság számára. Helyettesítő készítményről pedig nincs tudomásuk.

baba vitamin

(Illusztráció: Getty Images)

A szakember hangsúlyozta, hogy a kórházból hazaérkezett babáknak fontos megkapniuk legalább az első hét, majd pedig az egy hónap utáni adagot, ugyanis a veleszületett K-vitamin-hiány életveszélyes vérzékenységhez, súlyos állapotokhoz, sőt akár halálhoz is vezethet.

A szülők, orvosok és védőnők jelenleg egymástól „söprik össze” a megmaradt készleteket, ami Póta György szerint nem kockázatos. Azoknál a babáknál, akiket nem kizárólag anyatejjel táplálnak, hanem valamilyen tápszert is kapnak, felesleges a Konakion-injekció, ám a szakember hozzátette, hogy súlyos hiba volna, ha valaki csak a K-vitamin pótlása miatt állítaná át tápszerre a gyermekét.

Az OGYÉI az InfoRádió érdeklődésére közölte: a kórházakból eddig sem hiányzott a Konakion, hamarosan pedig a patikákban is újra elérhető lesz.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top