Egészség

Hiába ígérték, hogy orvosolják a helyzetet, még mindig hiánycikk a babák számára létfontosságú K-vitamin

A K-vitamin hiány akár agyvérzést is okozhat az újszülötteknél. Az OGYÉI nem tudja megmondani, mikor oldódhat meg a probléma.

Ahogy arról az nlc is beszámolt, ismét országos hiánycikk az újszülött babák számára létfontosságú K-vitamin (Konakion). A vitamin nagyon fontos szerepet játszik az anyatejjel táplált csecsemők biztonságos fejlődésében, hiánya életveszélyes vérzésekhez, agyvérzéshez vezethet, ezért a gyerekek Magyarországon rögtön a megszületésük után, még a kórházban megkapják az első adagot.

Képünk illusztráció, a Konakion injekcióban és szájon át is beadható (Fotó: iStockphoto)

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a múlt héten az RTL Klub Híradójának érdeklődésére még azt közölte, hogy a szállítmányok folyamatosan érkeznek külföldről, és a készítmény ezen a héten újra kapható lesz a patikákban. Az Index utánanézett, hogy valóban elérhető-e a létfontosságú készítmény, kedd délelőtt tíz véletlenszerűen kiválasztott budapesti és vidéki gyógyszertárat hívtak fel, de a Konakion egyikben sem volt elérhető.

Nem ez az első eset, hogy komoly hiány alakul ki az életmentő készítményből, tavasszal egyszer már eltűnt a Konakion a patikák polcairól. Akkor külföldről behozott K-vitaminnal oldották meg a krízist, de a jelek szerint mostanra megint elfogytak a készletek. Az OGYÉI honlapján található információk szerint „bizonytalan végű hiányról” van szó, amelynek „gyártási gond az oka”.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top