Baba

Új trend hódít a szülők között, aminek rossz vége lehet

Egyre többen begubóznak otthon az újszülöttel, és nem engedik még a nagyszülőket sem a közelébe.

Újnak számít az a trend, amikor a szülők az újszülöttet elzárják a külvilágtól, „bebábozódnak” vele hármasban, és még a nagyszülők sem mehetnek a gyereket látogatni. Semmi jóra nem vezet, ha ez elterjed, és szokás lesz belőle. Ez a begubózás ugyanis csak arra jó, hogy elvágják a szülők magukat minden segítségtől, amire rettenetesen nagy szükségük lenne pont a szülés utáni első időkben.

Patrick A. Coleman két kisfiú apja, aggódva figyeli a környezetében, hogy már lassan szokássá válik a bebábozódás a friss szülőknél. Tapasztalatból beszél, amikor azt mondja, hogy veszélyes a látogatók teljes tilalma az első időszakban, még ha a jó szándék is vezérli a szülőket.

„A bebábozódás magányt hoz magával. Megértem, hogy miért csinálják a szülők, kapcsolódni akarnak az újszülöttel, közben a tilalommal megvédik a látogatók vírusaitól is. És különben sincs kedvük fésülködni a nagyszülők miatt.

újszülött szülők nagyszülők

Képünk illusztráció (Forrás: iStock)

De alaposan át kell gondolni, mielőtt ezt a megoldást választanátok. Az rendben van, hogy a távoli ismerős ne menjen oda a kéthetes csecsemőt látogatni, de a nagyszülőknek engedni kell, hogy segítsenek a baba körül.

Minden segítségre szükségetek lesz, a nagyi pedig remekül ki tud teregetni, megfőzni az ebédet, és már van tapasztalata a babagondozásban is.

Meg kell adni az esélyt a nagyszülőknek arra is, hogy minél hamarabb elkezdjék kiépíteni a kötődést a babával. Mert jót akartok a gyereketeknek, azt akarjátok, hogy támogató család vegye körül majd később, ez pedig ott kezdődik, hogy nem tiltjátok el a családtagoktól.

A legnagyobb veszélyt abban látom, hogy így izolálják magukat a szülők. Amúgy is olyan világban élünk, ahol egyre kevesebb a személyes kapcsolat az emberek között, és szinte garantált, hogy akinek gyereke van, valamennyire magányos is lesz. De hogy ezt önként és dalolva választják, az már tényleg semmi jóra nem vezet.

A magány csak a szorongást erősíti, és akár mentális problémákhoz is vezethet, így a végén a házasságot is gyengítheti.

Az embernek társaság és segítség kell. Szociális hálóra van szüksége, ha életben akar maradni. A szülőkre ez hatványozottan igaz a szülés utáni első időkben. A tilalom helyett inkább egy jól átgondolt beosztást készítsetek a közeli hozzátartozóknak, kommunikáljátok, hogy milyen házimunkában segíthetnek, és hogy ne tapizzák össze a babát. A gyereknek és a szülőknek is ez a legjobb megoldás.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top