nlc.hu
Baba

Az újszülött-látogatás szabályai

Bunkó az a szülő, aki nem engedi ölelgetni az újszülöttet és maszkot ad a nagyira?

A Redditen merült fel a kérdés, hogy túlfélti az a szülő az újszülöttet, aki még a nagyszülőket sem engedi a baba közelébe csak bizonyos feltételek mellett ebben a vírusos időszakban?

Az egyik felhasználó a Redditen írt arról a családi konfliktusról, amivel valószínűleg a legtöbb szülő tud azonosulni, akinek a téli időszakban újszülött a gyereke. A szóban forgó történetben a szülők nem akarták, hogy a hat hét gyermekágy alatt menjenek hozzájuk látogatók, még a nagyszülőket is arra kérték, hogy várjanak, és a hat hét letelte után is csak bizonyos feltételek mellett látogassák a családot, mert a kicsi egészsége a legfontosabb. Márpedig most épp legalább négyféle vírus kering a környezetünkben.

Kinek a gyereke?

„Szüleimet több alkalommal hívtuk, hogy jöjjenek megnézni ablakon keresztül az unokát, egyszer jöttek, addig is küldtünk képeket, videókat, videóchateltünk – írja a felhasználó. – Január elején elmondtuk, hogy január közepén tudnak jönni maszkban, ott már sértődött volt a hangjuk, de elfogadták. Majd 01.17-re meghívtuk őket látogatóba, kértük, hogy egészségesen jöjjenek, maszkban, és jeleztük, hogy a pici lábát már meg lehet fogni. Szüleim közölték, hogy nyáron tudnak jönni, mert akkor lesznek teljesen egészségesek.

Amint elolvastam, felhívtam őket, hogy ezt mire véljük, de többszöri próbálkozásra sem vették fel a telefont, vissza sem hívtak. Azóta teljes a csend a részükről és full haragnak tűnik, mivel apám az összes olyan szerszámát visszakérte, ami itt maradt, hogy a felújítást befejezzük, majd ha lehet. Testvérem és sógornőm sértődötten közölték, hogy majd ők akkor jönnek, ha már nem kell maszk és meg lehet fogni. Kontraszt: anyósomat is hívtuk ugyanarra a hétre, ő közölte, hogy 01.22. előtt nem jön, mert nem telik le a szükséges idő, a látogatás előtt egy hétig szabin lesz és vásárolni sem megy, és természetesen maszkban lesz nálunk, nem fogja fogdosni sem…”

A poszthoz kommentelők egy része túlaggódósnak nevezte a szülőket, mondván, hogy nem lehet elzárni hermetikusan a külvilágtól egy újszülöttet, és milyen túlzás azt mondani, hogy meg sem foghatják a nagyszülők az unokájukat.

„Nagyon túlzásba viszed az aggódást. Még első gyerekes szülőnél is sok ez. Szerinted hogyan élik túl azok a kisgyerekek, ahol a szülők nem otthonról dolgoznak, és a tesók meg oviba/suliba járnak? Szüleidtől azt kaptad, amit érdemelsz. Abszurd, hogy még a kezükbe sem foghatják, mikor már több mint egy hónapos a baba” – írja az egyik ellenvélemény. A többség azonban úgy tűnik, egyetért a szülőkkel, mert a szülők feladata az, hogy a gyerek érdekeit szem előtt tartva meghozzák a saját szabályaikat: „Szerintem kicsit túlliheged ezt a dolgot. Viszont a szüleidnek el kéne fogadni, hogy a te gyereked, te mondod meg, hogy és mikor lehet látogatni.”

A te családod, a te szabályaid. Ha arra kérted volna őket hogy jobblábon ugrálva jöjjenek be a házba azt is tiszteletben kell tartaniuk, de te egy – mostanában sajnos – nagyon alap dolgot kértél. Ne add fel, még pár hónap és rájönnek hogy a passzív-agresszióval nem tudnak rád hatni és feladják.

„Jogos amit kértek a maszkviseléssel, ha tényleg az unokát akarnák látnim akkor tiszteletben tartanák a kérésetek és alkalmazkodnának. Gyerekes a besértődésük, én hagynám főni őket a saját mérgükben, aztán majd nyáron látják a gyereket.”

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Jogos az aggodalom?

Mit mond a szakértő az újszülöttek látogatásáról? Dr. Shannon Glenn-Otto, a floridai St. Petersburgban található Johns Hopkins All Children’s Hospital gyermekorvosa írta le a tanácsait a kérdésben a kórház oldalán. 

Adjuk az újszülöttet a látogatók kezébe?

„A látogatókkal kapcsolatban nem létezik egyféle megközelítés, de fontos, hogy az új szülők határokat szabjanak és óvintézkedéseket tegyenek, hogy a baba egészséges maradjon” – írja a szakember. A javaslata szerint az a legjobb, ha korlátozzuk a látogatók számát, és megválogatjuk, kinek a kezébe adjuk az újszülöttet. Azt tanácsolja, hogy fontoljuk meg, hogy a tágabb család és barátok két-három hónapot várjanak a látogatással, amíg a baba immunrendszere megerősödik.

Az újszülöttek fogékonyabbak a baktériumokra és vírusokra?

„Igen, az újszülötteknek még nem fejlődött ki teljesen az immunrendszere, ezért nagyobb a kockázata a baktériumok és a vírusok okozta fertőzések kialakulásának – állítja a gyermekorvos. – Hajlamosabbak a súlyos fertőzések, például a szepszis és az agyhártyagyulladás kialakulására is. Az újszülöttek még nem rendelkeznek a védőoltásokból kapott védelemmel sem.”

Hogyan közelítsen a látogató az újszülötthöz?

Dr. Shannon Glenn-Otto alapvető higiéniai szabályokat is adott iránymutatásként:

  • Bárki, aki közeli kapcsolatba kerül egy újszülöttel, először mindenképpen mosson kezet.
  • Az is hasznos lehet, ha a kezén lévő ékszereket eltávolítja.
  • Bármennyire is imádnivaló a babapofi, a látogatóknak nem szabad megpuszilni a babát, vagy túl közel kerülniük az arcához, mivel a száj sok baktériumot hordoz a szakember szerint.
  • Ha a látogatók maszkot viselnek, az is segíthet csökkenteni a baktériumok és vírusok terjedését.
  • És persze akinek láza, orrfolyása, köhögése, hasmenése vagy egyéb tünetei vannak, ne látogassa meg a babát.

A gyermekorvos megerősíti abban is a szülőket, hogy nem szabad a külső nyomásnak és sértődésnek engedni, ha az újszülöttről van szó.

A szülés és az újszülött gondozása izgalmas, de kimerítő, még a külső nyomás okozta stressz nélkül is. A szülőknek már az elején meg kell határozni, hogy kiket engednek az újszülött közelébe, és állapodjanak meg abban is előre, hogy milyen szabályokat állítanak fel a látogatók számára.

– írja a szakember. A gyermekorvos szerint nyugodtan közölhetik előre a családdal a szülők a szabályokat, még akkor is, ha a nagymama megbántódik tőle, hiszen az újszülött egészsége a legfontosabb, és a szülők a saját otthonukban, a saját gyerekükkel kapcsolatban nem tartoznak senkinek magyarázattal.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top