Baba

Növényi étrend és szoptatás: erre kell figyelni!

A szoptatós anyukák gyakran kapják azt a tanácsot, hogy sok húst kell enni, mert így jutnak kellő tápanyaghoz ők és a babák is. De mi a helyzet akkor, ha növényi étrendet tartanak? A jó hír az, hogy ilyenkor is lehet szoptatni, de több dologra érdemes figyelni.

Orvosok és a rokonok is gyakran szajkózzák a kismamáknak, ahhoz, hogy a babájuk egészséges legyen, bizony húst kell enni. Dr. Lisa Doggett háziorvos is azt mondja, hogy a kultúránk túl nagy hangsúlyt fektet a húsra. Manapság azonban nem minden anyuka húsevő, sőt egyre többen térnek át teljesen növényi étrendre. Így tett korábban Doggett is, aki 25 éve vegetáriánus, egy-egy évig szoptatta mindkét lányát, akik most 11 és 14 évesek. Nincs tehát azzal semmi gond, ha az anyuka vegán vagy vegetáriánus, ugyanúgy szoptathatja a gyerekét.

A Babaszoba írása kitér arra is, hogy milyen hatással van a növényi alapú étrend az anyatejreDiana Gariglio-Clelland laktációs tanácsadó és dietetikus szerint a diéta hatására nem lesz kevesebb az anyatej, mindaddig, amíg az édesanya megfelelő mennyiségű vasat, kalciumot, B12-vitamint és cinket fogyaszt. A titok tehát csak annyi, hogy a vegetáriánusoknak és vegánoknak változatosan kell étkezniük.

A vegetáriánus anyukák többsége szoptat (Fotó: Getty Images)

A vegetáriánus anyukák többsége szoptat (Fotó: Getty Images)

A megfelelő táplálék mellett fontos a prenatális vitaminok szedése. Az étrendben mindenképp legyen sokféle gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek, a vegetáriánusok esetében alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek és tojás. Az étrendről érdemes egyeztetni az orvossal is, aki javasolhat plusz B12-vitamint is, és a vasszintet is célszerű ellenőriztetni vele – írja a portál.

Vasban gazdag élelmiszerek például a következők: 

  •  a hüvelyesek,
  • a zöld leveles zöldségek,
  • a tofu

Emellett érdemes a cinket és a kalciumot is pótolni kell, teljes kiőrlésű gabonák,  hüvelyesek,  magvak és diófélék,  szója és a vegetáriánusok esetében tejtermékek segítségével.

A kulcs tehát tényleg a kiegyensúlyozott étrendben van. Ha megfelelően táplálkozol, te és a babád sem szenved majd semmiben hiányt.

Olvass még többet a szoptatás témájában az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top