Orvosok és a rokonok is gyakran szajkózzák a kismamáknak, ahhoz, hogy a babájuk egészséges legyen, bizony húst kell enni. Dr. Lisa Doggett háziorvos is azt mondja, hogy a kultúránk túl nagy hangsúlyt fektet a húsra. Manapság azonban nem minden anyuka húsevő, sőt egyre többen térnek át teljesen növényi étrendre. Így tett korábban Doggett is, aki 25 éve vegetáriánus, egy-egy évig szoptatta mindkét lányát, akik most 11 és 14 évesek. Nincs tehát azzal semmi gond, ha az anyuka vegán vagy vegetáriánus, ugyanúgy szoptathatja a gyerekét.
A Babaszoba írása kitér arra is, hogy milyen hatással van a növényi alapú étrend az anyatejre. Diana Gariglio-Clelland laktációs tanácsadó és dietetikus szerint a diéta hatására nem lesz kevesebb az anyatej, mindaddig, amíg az édesanya megfelelő mennyiségű vasat, kalciumot, B12-vitamint és cinket fogyaszt. A titok tehát csak annyi, hogy a vegetáriánusoknak és vegánoknak változatosan kell étkezniük.
A megfelelő táplálék mellett fontos a prenatális vitaminok szedése. Az étrendben mindenképp legyen sokféle gyümölcs, zöldség és teljes kiőrlésű gabona, a hüvelyesek, a vegetáriánusok esetében alacsonyabb zsírtartalmú tejtermékek és tojás. Az étrendről érdemes egyeztetni az orvossal is, aki javasolhat plusz B12-vitamint is, és a vasszintet is célszerű ellenőriztetni vele – írja a portál.
Vasban gazdag élelmiszerek például a következők:
- a hüvelyesek,
- a zöld leveles zöldségek,
- a tofu
Emellett érdemes a cinket és a kalciumot is pótolni kell, teljes kiőrlésű gabonák, hüvelyesek, magvak és diófélék, szója és a vegetáriánusok esetében tejtermékek segítségével.
A kulcs tehát tényleg a kiegyensúlyozott étrendben van. Ha megfelelően táplálkozol, te és a babád sem szenved majd semmiben hiányt.