Baba

“Veregesd vállon magad” – nyílt levél az egyedülálló anyáknak

Vannak olyan napok – több, mint amennyire számítottál –, amikor nincs az a kávémennyiség, ami csillapíthatná a kimerültségedet. Ilyenkor más anyukák rábízzák apára a gyerekeket pár órára. Csakhogy ebben az esetben te magad vagy apa is.

Vannak olyan időszakok az életben, amikor úgy tűnik, hogy a helyzet, amiben vagy, kicsit sem fair. Valószínűleg azért érzed így, mert tényleg igazságtalan. Nem ér, hogy neked egyedül kell bármilyen okból ezt az egészet csinálnod.

Mégis végigtolod a napokat, minden körülmény ellenére.

Vannak olyan pillanatok – sok ilyen pillanat –, amikor megkérdőjelezed, hogy egyetlen ember képes-e mindarra, amit neked kell véghezvinned. És hogy vajon az emberi test – a te tested – elbírja-e ezt a terhelést. Aztán megoldod, minden pillanatban.

Vannak esték, amikor már minden gyermeked alszik, és rád borul a csend. Egyszerre a megkönnyebbülés és a fájdalom csendje, amiről eddig nem is tudtad, hogy lehet egyszerre ilyen két ellentétes érzést érezni. De te mégis érzed.

Nyílt levél az egyedülálló anyáknak

Vannak olyan reggelek, amikor egyetlen vágyad, hogy legyen pár perced magadra, de nem, a csemetéid várnak rád, tőled függnek, téged hívnak. Amikor felharsan az “ANYA”, akkor nincs kérdés, mész és csinálod.

Vannak olyan helyzetek, amikor csak megállsz és meredsz magad elé, azt kérdezve magadtól, hogy “Miért?”, és rögtön utána az jut eszedbe, hogy Ezt hogy oldom meg?”  Nem kapsz választ a kérdésedre, mégis egyik lábad rakod a másik után, és mindent elrendezel.

  • Egyetlen emberből vagy, aki egy olyan munkát végez, amihez legalább négy ember kéne.
  • Egyedül vagy szülő, aki epekedve várja azt a napot, amikor a gyerekei már tudnak gondoskodni magukról. De addig csak teszed, amit kell.
  • Egyedüli családfenntartó vagy egy olyan gazdasági helyzetben, ahol két szülő bevételére lenne szükség.
  • Egyedül viszed az összes felelősséget a válladon, ami még akkor is nagy teher, ha két szülő között oszlik meg.

De közben te vagy az, aki az egészet összetartja.

Aki megcsinálja mindennap. Aki a lehetetlent is megpróbálja. Vannak nagyon nehéz napok, de mégis, te ott vagy a gyerekeidnek. Még egy napot végigcsináltál. Még akkor is, ha az elején úgy tűnt, hogy ma káoszba fullad az élet. Lehet a gyerekek apja bármilyen segítőkész, és maradhattatok remek kapcsolatban, de a mindennapokat te viszed a hátadon. A reggeli vajas kenyeret te kened meg, és neked kell észben tartanod a nap minden percét, hogy simán menjen minden. Veregesd vállon magad. Minden egyes nap hős vagy.

Olvass még többet az egyedülálló anyaságról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top