Baba

Háziorvos: „Úgy tűnik, az újszülöttek a járvány nyertesei”

Egy újszülött szempontjából talán soha nem voltak ennyire ideálisak a feltételek a boldog és tökéletes csecsemőkorhoz, mint pont most, a karantén alatt.

„Második kislányomat szültem egy hónapja, a nagyobbik négyéves. Apás szülés volt, három nap után hazajöhettünk a kórházból  – meséli Csepeli Zita. – Amikor a nagylányom volt újszülött, anyukám odaköltözött hozzánk két hétre, hogy segítsen, mert a férjem nagyon sokat dolgozott. Először örültem neki, de hamar kiderült, hogy inkább egyedül lennék napközben a picivel, hiszen teljesen más elképzeléseink voltak. A férjem viszont nagyon hiányzott. Reggel felkelt, elment a munkába, és sokszor el kellett tolni a fürdetés idejét, mert még hét órára sem ért haza. Így nehezen alakult ki a napirendünk, én pedig elképesztően magányosnak és frusztráltnak éreztem magam, hiába éltem jó házasságban, és hiába álltak mellettem a szüleim, testvéreim.”

Azt gondolnánk, hogy a  járványhelyzet, a kényszerű karantén csak rosszat hoz az emberek életébe. Ám mint Zita példája is mutatja, pozitívumokat is nyerhetünk vele – különösen olyan sajátos élethelyzetben, mint amikor babánk születik.

Apák többet otthon

Mivel Zita férje építészmérnök, most otthonról dolgozhat. Bár most is napi tíz órát ül a számítógép előtt, már az is sokat jelent a feleségének, ha csak megérintheti egy-egy pillanatra napközben, de ettől sokkal többet vannak együtt. Minden szoptatás után az apa büfizteti a picit, sokat pelenkáz, altat, ringat vagy épp ebédet főz az egész családnak, de most ő az, aki a nagylányt leköti, esti mesét olvas neki, birkózik vele, vagy mondókákat mond. A munkaidejét szerencsére szét tudja húzni, így tulajdonképpen mindig ott lehet, ha családja bármelyik tagjának szüksége van rá. És persze ezúttal soha nem kési le a fürdetési időt… 

„Sajnálom azért, hogy a nagyszülők most nem jöhetnek látogatóba. Amikor kéthetes volt a pici, mi mentünk hozzájuk kocsival, hogy mindenki láthassa élőben is az unokáját. Az nagyon megható volt. Azóta pedig laptopon tartjuk velük a kapcsolatot” – meséli Zita.

Soha nem lehettek még ennyit a gyerekeikkel az apák.

Nemcsak megismerkednek az apák a gyerekeikkel, de sokat együtt is lehetnek (Fotó: Getty Images)

Tudjuk persze, hogy nem mindenkinek van meg az a könnyítése, hogy a párja otthon lehet. Adott esetben egy-két nagyobb ovis vagy iskolás mellé érkezik a pici, ami persze nagy öröm, de így, hogy nincsenek nyitva a gyerekintézmények, plusznehezítés is.

Sajátos aranykor

Dr. Gyimesi Judit terézvárosi gyermek háziorvos ezzel együtt úgy látja, hogy a most született kisbabáknak igazi aranykor jött el. Mint meséli, soha ennyi kiegyensúlyozott édesanyával nem találkozott, sőt, a legtöbbjüknek szerencsére sok teje van, és boldogan szoptatják otthon a csecsemőiket.

„A gyerekorvosi ellátás természetesen megváltozott, és mi magunk se tudtuk előre, hogy ez hogyan működik majd  az újszülöttek esetében, de úgy tűnik, hogy ők a nyertesei ennek a járványnak – szögezi le. – Természetesen ez azon családok esetében igaz, ahol különben is minden rendben van, és várták a kisbabát. Nekik most nagyon jó dolguk van, ugyanis úgy tűnik, az édesanyjuk kiegyensúlyozottabb attól, hogy otthon van velük az apa is. Persze mindig fontos lenne, hogy az anyák ne legyenek egyedül… Már az utóbbi években is egyre több édesapa vette igénybe a neki járó, szülés utáni pár nap szabadságot, de most, amikor sokan csak otthonról tudnak dolgozni, tovább javult a helyzet. Már csak az eddig eltelt öt hét is olyan hosszú idő egy kisbaba életében, ami megalapozhatja a későbbi kötődését. Ez nagyon jól mutatja, hogy később is mennyire oda kéne figyelni a friss családokban arra, hogy az apák legalább egy hónapig otthon lehessenek a szülés után, és támogathassák a feleségüket, együtt lehessenek az újszülött gyerekükkel.”

Ehhez persze a munkaadók együttműködése is szükséges, és az egzisztenciális szempont is fontos, hiszen eleve kevesebb a bevétel, amikor az egyik szülő csak a különféle gyermekgondozási ellátások valamelyikében részesül.

Anyai ösztön

Mi, anyák különbözőek vagyunk. Valamelyikünknek biztonságot ad, ha kaphat tanácsokat nagymamától, barátnőktől, rokonoktól. Másokat csak zavarnak a sokszor kéretlen segítők, és akkor boldogok, ha végre maguk dönthetnek mindenben. Úgyhogy a mostani karanténhelyzet is kettős hatású: van, akit még jobban elbizonytalanít, másnak viszont épp jó ürügy lemondani a látogatókat. Gyimesi doktornő szerint fontos észrevennünk, mennyire jól működik az anyai ösztönünk. „Ez mindig ott dolgozik az anyákban, de úgy tűnik, most, amikor az anyák úgy érzik, hogy kicsit jobban magukra maradtak, még jobban működik. Eddig sok édesanya volt nagyon bizonytalan a csecsemője körüli tennivalókban, most viszont megoldanak mindent. Ösztönösen tudják, hogy mi kell a kisbabának, szinte nincs is szükségük tanácsokra. Ezt látni elképesztő boldogság, néha ugyanis már nagyon elszakadtunk önmagunktól, a velünk született természetes tudástól. Most úgy tűnik, hogy megvan az, csak nem hagytuk, hogy előbújjon.”

Ha kiegyensúlyozott az anya, boldog a csecsemő is.

Az anyákon kisebb a nyomás, így jobban tudnak szoptatni (Fotó: Getty Images)

Megváltozott szabályok

Amikor a kisbaba hazaérkezik a kórházból, ugyanúgy megtörténik az első találkozó a gyerekorvossal és a védőnővel, mint eddig, de a későbbi rendszeres heti alkalmak most elmaradnak, legalábbis személyesen. Az anyák telefonon, e-mailben vagy sms-ben is felvehetik a kapcsolatot, és minden kérdésükre választ kapnak, de a rendelőben találkozniuk csak akkor szükséges, ha olyan baj van, ami miatt ez elkerülhetetlen vagy pedig a kötelező védőoltásokat kell beadni.

Alapesetben egy egészséges újszülöttel a szülők eddig is csak az egészséges rendelésre mentek, ahol megmérték a babák súlyát, hosszúságát és a fejüknek a körfogatát, majd beszámolhattak a fejlődésükről. Ezek pont olyan adatok, amiket manapság már otthon is tökéletesen el tudnak végezni a szülők. Sok családban például van digitális mérleg, ami nagyon pontosan, tíz dekákat mér, és ha az anyuka a gyerek nélkül, majd a gyerekével együtt rááll, akkor könnyen megtudhatja a baba súlyát, bár a doktornő szerint ha egy csecsemő jól szopik, akkor a súlymérés tulajdonképpen csak a szülőknek fontos, a kicsi gyarapodik magától.

Védőnői segítség – járványhelyzetben

Minden egészségügyi ellátó elkészítette a saját működési rendjét, ezért érdemes mindenkinek a saját orvosánál és védőnőjénél érdeklődni. A várandósok és gyermeket nevelő családok ellátását végző védőnők folyamatosan elérhetők, azonban ebben az időszakban csak elektronikusan. A kialakult járványhelyzet alatt minden halasztható találkozást kerülni szükséges. A védőnő e-mailben küldi a szülői kérdőívet (illetve letölthető a weboldalról), majd várja vissza. Ha mégis szükséges a személyes találkozás, a tanácsadóban, egyeztetett időpontban lehet ezt megtenni, amikor egyszerre csak egy szülő és gyermeke lehet jelen.
Forrás: A Magyar Védőnők Egyesülete Országos Elnöksége tájékoztatója

Az oltás most is fontos

Az orvos ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a kötelező védőoltásokat most is pontosan be kell adatni a gyerekeknek, hiszen azokra mindig szükség van, de a mostani helyzetben talán még jobban. Ha a védőoltást és az anyatejes táplálás miatti természetes immunitást megkapja a csecsemő, szinte nulla az esélye, hogy megbetegedjen a vírustól – mondja a doktornő. Az oltások beadására teljesen biztonságos körülményeket biztosítanak. Széthúzták a rendelési időt úgy, hogy az előre bejelentkezett anyukák egyedül lehessenek a babájukkal a váróban és a rendelőben is. A doktornő és a védőnő is – természetesen – a megfelelő védőfelszerelésben várja őket, majd miután az oltás megtörtént, felöltöztették a csecsemőt, és elmentek, csak akkor érkezhet a következő páciens.

„Téves az a gondolat, hogy az oltás gyengíti a gyerekek immunrendszerét. Pont ellenkezőleg, stimulálja azt – mondja dr. Gyimesi Judit. – A szülők által választható, nem kötelező, de ajánlott oltások most elmaradhatnak, a távolságtartás miatt nem valószínű, hogy a nagyobb testvérek most kapnák el például a bárányhimlőt.”

Még több kedves történet újszülöttekről:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top