Baba

Ha oviba viszed a gyereket, ezeket a szabályokat tartsd be!

Június 2-án nyitnak az ovik, de ez még nem jelenti azt, hogy visszatérhet minden a régi kerékvágásba. Mutatjuk, milyen szabályokra kell figyelni.

Hiába nyitnak az óvodák, azért ez még nem jelenti azt, hogy kész, vége van a járványnak, és minden mehet ugyanúgy, mint a kijárási korlátozások előtt. Az ovik is szigorú szabályokat vezettek be, melyeket a saját és a környezeted érdekében muszáj betartani.

Egy óvónő osztotta meg egy közösségi oldalon az aggodalmait, hogy attól tart, a szülők nem veszik túl komolyan az új rendszert, ami szerint az óvodák működnek június másodikától, és ezzel nemcsak a saját gyerekeiket, de az oviban dolgozókat is veszélybe sodorhatják. Az aggodalmak jogosak, a járvány miatt fokozott elővigyázatosságra van szükség, még akkor is, ha a családodban nem történt megbetegedés és már elmúlt belőled a veszélyérzet.

A házirendet már valószínűleg minden oviban frissítették, de az új szabályokat a Nemzeti Népegészségügyi Központ oldalán is közzétették, bárki számára elérhetők. Összefoglaltuk a legfontosabb pontokat:

1. A megelőzés a legfontosabb

Fontos észben tartani, hogy bár a gyerekekre nem annyira veszélyes a vírus, de ettől még hordozóvá válhatnak, megfertőzhetik a körülöttük élő felnőtteket. Ezért a megelőzésre kell a hangsúlyt fektetni és elmagyarázni a gyereknek még otthon, hogy az oviban is fokozottan ügyeljen a kézmosásra, és lehetőleg ne ölelgesse, puszilgassa a társait és az óvónőket. Tény, hogy ezt egy hároméves nehezen fogja megérteni, de bízzunk a pedagógusokban, hogy jól kezelik majd a helyzetet.

Nyitnak óvodák, különleges szabályokat kell betartani

Új szabályokkal nyitnak az óvodák (Kép: Profimedia)

2. A gyerekre és szülőre vonatkozó szabályok belépéskor

A zsilipes beléptetés fedőnéven futó szabályrendszer persze nem olyan lesz, mint a filmekben, csupán meghatározott rend szerint lehet belépni az ovikba:

  • Már a kerítésen belül fel kell venni a szülőnek a maszkot.
  • Fertőtlenítő lábtörlő használata kötelező a bejáratnál.
  • Megmérik a gyerek hőmérsékletét (lézeres hőmérővel), és ha rendben van, használnia kell a kézfertőtlenítő folyadékot.
  • Nem viheti be a csoportszobáig a szülő a gyereket, hanem átadja az előtérben/aulában az óvónőnek. Távozáskor is csak az előtérben veheti át a gyermekét.
  • Tiszta ruhát kell vinni minden nap a gyereknek, amibe átöltöztethetik az óvónők, ezt a nap végén visszakapjuk mosásra. Ehhez ajánlják, hogy külön ruhazsákot rendszeresítsünk.
  • Természetesen váltócipő (nem papucs!) is kötelező, ez bent marad az oviban.
  • Egy alvós állatot vihet csak be a gyerek az oviba, ezt alkoholos fertőtlenítővel lekezelik az óvodában.

3. Kontaktusok csökkentése

Ami még rendkívül lényeges pont a szabályok között, hogy minél kevesebb kontaktussal adjuk át és vigyük haza az oviból a gyereket. Ehhez segítségképp kétméterenként leragasztottak az ovikhoz jelzőket, hova lehet állni, ha várakozni kell. Számítani is kell a várakozásra, hiszen a belépés hosszabb időt vesz majd igénybe egy-egy gyereknél a hőmérőzés, fertőtlenítés és az egészséges igazolások leadása miatt. Tartsuk meg a távolságot, nincs még itt az ideje a csoportosulásnak, csevegjünk két méterről, elvisz odáig a hangunk még maszkban is. És lehetőleg ne mindkét szülő vigye a gyereket, és menjen érte délután, elég, ha az egyik áll sorban a bejáratnál. Azt pedig most felejtsük el, hogy a nagyi szállítja oviba a gyereket, mert 65 év felettiek nem léphetnek az ovi területére – a saját védelmükben.

Ha újra be kell szoktatni az oviba a gyereket a nagy szünet után, ebben is segítünk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top