Baba

Így vedd rá a gyereket a rendrakásra

A gyerekszoba olyan, mintha bomba robbant volna benne? Ne aggódj, a gyerekek rendetlenek általában, de azért van remény, hogy rászoktassuk őket a rendrakásra.

Minél kisebb korban kezded el a rendrakásra nevelni a gyereket, annál nagyobb eséllyel nem kell majd küzdened vele kamaszkorában. A játékok minden családban problémát okoznak, elöntik a rendelkezésükre álló teret, ha hagyod, és valahogy mindig pont ott teremnek, ahol senki sem számít rájuk. A nagy feladat: rászoktatni a gyereket, hogy pakoljon el maga után. Ebben segít Diane N. Quintana, akinek az a hivatása, hogy rendet tegyen mások otthonában.

4 lépés, hogy megtanuljon a gyerek rendet rakni

1. Képekkel jelöld a polcon a játékok helyét

Amikor kicsi gyereket akarsz rendrakásra szoktatni, akkor alaposan ki kell kövezni a rend útját számára. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy minden polcra ragaszd ki az adott játék képét, ami oda való. Ha nem is egyesével, de legalább a játékcsoportokra jellemző képpel jelezd, hogy mit hova kell elpakolnia. Fontos, hogy ehhez álljon rendelkezésére megfelelő mennyiségű kosár és doboz, hogy tényleg csak két mozdulat legyen számára a rendrakás.

Tantsd meg rendet rakni a gyereket

A rendrakás nem kell, hogy szenvedés legyen (Kép: Unsplash)

2. Válogasd ki a játékokat

Ne ömleszd rá a gyerekre az egész játékboltot, limitáld, hogy hány játék legyen elöl a polcokon. Nemcsak a rendetlenség miatt, hanem mert a túl sok játék megterhelő a gyerek számára, ezért jobb, ha egyszerre csak három-négy játék van a szeme előtt. Ezeket aztán lehet cserélgetni, és így minden második nap az újdonság erejével hatnak majd rá a régi játékok is.

3. Játékos rendrakás

A rendrakás ne valamiféle büntetés legyen a gyerek számára, hanem alakítsd át közös játékká. A szakember egyik remek tanácsa, hogy kategóriák szerint pakoljon a gyerek, például mondd neki, hogy keresse meg a lakásban az összes játékkockát, és rakja el, majd ha végzett, jöhet a következő kategóriába tartozó játékok keresgélése.

4. Legyen a rendrakás az esti rutin része

Ahogy az is természetes a gyerek számára, hogy fürödni megy és fogat mos esténként, úgy lehet az esti rutin része az is, hogy lefekvés előtt elrakja a játékait. Ha mindennap, ugyanabban az időpontban, együtt, játékosan elpakoltok, akkor hamar kialakul a rendszer és nem lesz szenvedés a rendrakás.

Még több gyereknevelési praktika:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top