nlc.hu
Baba

Terhesség jelei az arcon

A terhesség jelei az arcon

A terhességet számos módon jelezheti a testünk, sőt, a változásról az arcunk is egyértelmű, sokszor bosszantó jelekkel árulkodik.

Arról mindenki hallott, hogy a reggeli rosszullét és a menstruáció elmaradása a terhesség egyik első jele. Ezenkívül azonban az arcunk is árulkodhat arról, hogy állapotossá váltunk. Összegyűjtöttük a legegyértelműbb jeleket.

Terhesség jelei az arcon

Testünk azonnal jelzi a változást, ami az arcon is szembetűnővé válik. (Fotó: getty)

Pattanások, mitesszerek

Mint a kamaszkorban, gyakorlatilag minden előzmény nélkül megjelenhetnek az arcon a bosszantó pattanások és mitesszerek. Mi ennek az oka? A radikális, hirtelen, sokkszerű hormonváltozás. A probléma nem érint mindenkit, de akit igen, az még jobban figyeljen az arctisztításra, mint eddig. Ezzel valamelyest ki lehet védeni, hogy teljesen elárasszák az arcot a kellemetlen piros pöttyök. Válasszunk minél kímélőbb termékeket, mert a várandósság alatt a bőr még érzékenyebbé válik a kémiai anyagokra.

Száraz bőr

A bőr az egész testünkön szárazzá válhat: az arcon, kézen, törzsön. A száraz bőr ellen állandó, és nagyon alapos hidratálással védekezhetünk, kívülről éppúgy, mint belülről. Épp ezért arról se feledkezzünk meg, hogy várandósság alatt a folyadékigény is megnő! (A nőknek javasolt 2 liter napi mennyiségnél naponta kb. 3 deciliterrel több folyadék fogyasztását javasolják a szakemberek ebben a kilenc hónapban.)

Májfoltok az arcon

Ezek a sötét foltok az arccsont és a száj vonala alatt jellemzőek, de máshol is előfordulhatnak a testen, és inkább a sötétebb bőrtónusú nőkre jellemzőek. Az ösztrogén hormon hirtelen túltermelése ugyanis a bőrben lévő melatonintermelést is növeli, ami a pigmentáció kialakulásáért felelős. A májfoltra vagy szeplőkre hasonlító foltok az arc mellett a test más területén is felbukkanhatnak.

Bőrgyulladás, dermatitisz

Szintén a hormonális változásokra vezethető vissza a dermatitisz, vagyis a bőrgyulladás, ami főként az arcon jelentkezik. Tünetei közé tartozik például a bőr kipirosodása, viszketése, kiszáradása, érzékennyé válása. Érdemes bőrgyógyásszal konzultálni, aki speciális gyulladáscsökkentő krémeket írhat fel a problémára. Otthon is használhatunk nyugtató, hipoallergén kozmetikumokat, amikben nincs illatanyag, sem színezék.

Püffedt, karikás szemek

Rossz keringés, vizesedés és kialvatlanság: ezek mind hozzájárulhatnak, hogy a szem alatt sötét karikák, táskák és puffadtság alakuljon ki. A nyugtató, hidratáló, frissítő szemkörnyékápolók csökkenthetik a puffadást, az apróbb ráncokat is eltüntetik, emellett pedig világosítják a szem alatti területet. Ne várjunk tőlük azonnali hatást, ezért érdemes egy jó minőségű korrektorra is beruházni.

Hajszálértágulatok az arcon is

A súlynövekedés, a hormonális változások és a fokozott vérkeringés következtében a vénákra nagyobb nyomás nehezedhet, így azok kitágulhatnak, megnagyobbodhatnak, és pókhálószerű, piros foltokat okozhatnak az arcon. A piros foltok a szülést követő 3-6 hónapban halványodhatnak, akár el is múlhatnak, de a makacsabb elváltozásokat bőrgyógyász tudja kezelni.

Rosacea

A rosacea főleg az arc középső területein értágulatokkal, gyulladt és gennyes csomókkal jelentkező bőrbetegség. A panaszok rosszabbodhatnak a napfény, illetve hormonális változások, azaz a terhesség hatására. A tünetek fellángolását bizonyos életmódbeli tanácsok megtartásával és rosaceás bőr ápolására kifejlesztett kozmetikumok alkalmazásával megelőzhetjük.

Anyák és történetek:

via

(Nyitó kép: getty)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top