nlc.hu
Baba

Terhesség kalkulátor használata

Így működik a terhességi kalkulátor

A terhességi kalkulátorral egészen pontosan kiszámolhatod, hogy mikor van a legnagyobb esélyed a teherbe esésre, és azt is, hogy mikor hallhatod meg a babád szívhangját. Így használd!

Akár terveztétek a babátokat, akár meglepetés volt, biztos, hogy tudni szeretnéd, mikorra várhatod az érkezését. A terhességi kalkultátorral könnyedén kiszámolhatod a periódusok végét, sőt, visszamenőleg azt is, mikor fogant a gyereketek.

Mire jó a terhességi kalkulátor?

Az interneten sokféle terhességi kalkulátort találhatsz, azonban mindegyik egy metódus alapján működik. A szülész-nőgyógyászok is ezt a módszert használják arra, hogy meghatározzák a fogantatás napját, a szülés várható dátumát, és így azt is meg tudják ítélni, mikor, milyen vizsgálatokra van szükség.

Sőt, a segítségével nemcsak a születés várható idejét számolhatod ki, hanem azt is, hogy mikor eshetsz teherbe a legnagyobb eséllyel, vagyis megtudhatod, mikor vagy a leginkább fogamzóképes. Rendszerint a menstruáció első napja után következő 2. héten vagyunk a legtermékenyebbek, de ez persze nem kőbe vésett, csupán az adott időszakban van rá a legnagyobb esély. A terhességi kalkulátorral azt is kiszámolhatod, hogy mikor ér véget a várandósságod első (12. hét), második (27. hét)és harmadik (40. hét) trimesztere.

Így használd a terhességi kalkulátort!

A használatához először is meg kell adnod az utolsó menstruációd időpontját, annak is a kezdőnapját. Ezt fontos tudnod, így, ha még csak tervezitek a babát, és eddig elmulasztottad, mostantól tedd szokásoddá, hogy minden hónapban feljegyzed a menzeszed első napját.

Terhesség kalkulátor: ennyi mindent megmutat

A terhességi kalkulátorral azt is megtudhatod, mikor hallhatod először a babád szívhangját (Fotó: Getty)

Ezután állítsd be a menstruációs ciklus hosszát, vagyis add meg azon napok számát, amik a menstruációd első napjától a következő menzeszed első napjáig elteltek. Ez alapesetben 28 nap, de egyáltalán nem törvényszerű, ugyanis van, akinél 1-2 nappal rövidebb, másnál pedig hosszabb ez az időszak.

Ha megadtad az adatokat, és már várandós vagy, megtudhatod, melyik nap fogant meg a legnagyobb eséllyel a babátok, és a terhességi kalkulátor azt is kiszámítja, hogy most hány hetes/napos terhes vagy, azaz melyik trimeszterben vagy. De arra is választ ad, mikorra várhatjátok a kicsi érkezését.

Ha még nem vagy biztos abban, hogy terhes vagy-e, a terhességi kalkulátor azt is megmutatja, hogy mikor érdemes elvégezned az első otthoni terhességi tesztet. De megtudhatod azt is, hogy ha sikeres volt a fogantatás, mikor lehet először szívhangja a babádnak, és azt is képes kiszámolni a program, hogy mikor érzékelheted majd az első magzatmozgást.

A terhességi kalkulátorral előre tudhatod azt is, hogy mikor éred el a kritikusnak számító 12. hetet, és azt is meg tudod nézni, hogy egy-egy adott napon pontosan hány hetes terhes leszel éppen. Ez főként akkor jön jól, ha van előre tervezett programod – akár utazás (ha a koronavírus-helyzet is engedi) –, hiszen így tudod, hogy részt tudsz-e majd venni rajta.

Még több babavárós tartalomért kattints!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top