nlc.hu
Baba

Lady Edison izgalmas élete

A játékbabákat, a varrógépet és az írógépet is újragondolta Beulah Louise Henry, azaz Lady Edison

Beulah Louise Henry a feltalálók többségével ellentétben nem egyetlen témakörben munkálkodott, hanem számos igencsak eltérő területen állt elő újításokkal.

Amerikai vezetői női feltalálója – írta 1937-ben a Journal of the Patent Office Society című szaklap Beulah Louise Henryről. A nő élete során több mint 100 találmánnyal rukkolt elő és 49 szabadalmat jegyeztetett be. Nem véletlenül emlegetik úgy is: Lady Edison.

Beulah Louise Henry 1887-ben született az észak-karolinai Raleigh-ben. A nagyapja W. W. Holden kormányzó volt, de közvetlen rokonságban állt Benjamin Harrison amerikai elnökkel is. Már kislánykorában megmutatkozott a kreativitása, szívesen festett, zenélt, 9 évesen pedig már különféle, a hétköznapi életet megkönnyítő találmányokhoz készített vázlatokat. 1909 és 1912 főiskolai tanulmányokat folytatott. 25 évesen nyújtotta be első szabadalmát egy vákuumos fagylaltgépre.

Beulah Louise Henry

Beulah Louise Henry (Fotó: Getty Images)

1924-ben New Yorkba költözött és két saját céget is alapított. Mindemellett több vállalatnál, egyebek mellett a Nicholas Machine Worksnél is dolgozott különféle találmányok kifejlesztésén. A feltalálók többségével ellentétben nem egyetlen témakörrel foglalkozott, hanem számos, egymástól nagyon is eltérő területen alkotott. 

1932-ben mutatta be egyik legjelentősebb találmányát, a protográfot, vagyis egy manuális írógépet, mely a gépelt dokumentumból nem csak egy, hanem egyidejűleg négy példányt is készített. Nevéhez fűződik az első orsó nélküli varrógép is, melyet 1940-ben szabadalmaztatott. Innovációkkal állt elő a játékiparban is, az ő találmánya volt például a szemszínét gombnyomásra változtató Miss Illusion baba, a Kiddie Clock, mely segített elsajátítani a gyerekeknek az óra használatát, de kidolgozott egy új módszert a játékfigurák felfújására is, amivel helyettesíthetővé vált az addig használatban lévő, nehéz töltelék, így a játékszerek sokkal könnyebbé váltak, mindemellett ő találta fel a mozgó játékbaba-szemeket és az „evő” játékkutyát is.

Radio Rose baba

Egyik találmánya, a Radio Rose baba (Fotó: Underwood Archives/Getty Images)

Szabadalmaztatott egy esernyőt, valamint egy táskát is, melyek különlegessége az volt, hogy egy meglévő vázon néhány mozdulattal cserélni lehetett a borítást, amit így a használó az aznapi öltözékéhez igazíthatott. Találmányai között találunk még új típusú hajcsavarót és púderdobozt, beépített szappannal ellátott szivacsot és konzervnyitót is.

Beulah Louise Henry a maga korában azon kevés nők egyike volt, akik meg tudott élni a találmányaiból és már életében komoly elismerést kapott a munkájáért, méghozzá nem csupán hazájában, de külföldön is: 1937-ben Japánban rendeztek kiállítást a találmányaiból. Gyakorlatilag minden idejét a tudománynak és a találmányainak szentelte, miközben szállodákban élt és soha nem házasodott meg. 86 éves korában, 1973-ban hunyt el. 2006-ban vették fel a Nemzeti Feltaláló Hírességek Csarnokába.

via

Még több női feltaláló

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top